Rechtbank veroordeelt Ridouan Taghi tot levenslang in Marengoproces

Ridouan Taghi moet levenslang de gevangenis in. In de zwaarbeveiligde 'Bunker' is vandaag uitspraak gedaan in het megaproces Marengo tegen Taghi en zestien medeverdachten. Ook Saïd Razzouki en Mario R. hebben levenslang gekregen van de rechter. Zo meldt AT5.

In de zaak eiste het Openbaar Ministerie tegen zes verdachten levenslang. Taghi, Razzouki en Mario R. werden daadwerkelijk tot levenslang veroordeeld. De broer van R., Mao, volgens het OM een belangrijke speler, hoorde ook een levenslang tegen zich eisen, maar daar ging de rechtbank niet in mee. De rechter veroordeelde hem tot een straf van 15 jaar en 8 maanden. Tegen Mohamed Razzouki en Achraf B. was ook levenslang geëist. Zij kregen 27 jaar cel en 29 jaar en 2 maanden.

Kroongetuige Nabil B., om wie veel te doen was in het megaproces, heeft de straf gekregen die het Openbaar Ministerie tegen hem eiste: 10 jaar. Vanwege het getuigen tegen de organisatie van Taghi kreeg hij een minder zware straf voor zijn daden.

Van 23 tot bijna 2 jaar
De overige straffen die de rechtbank heeft bepaald variëren van 23 jaar tot 1 jaar en 9 maanden. Het megaproces, dat jaren heeft geduurd, gaat het over zes moorden, vier pogingen tot moord en het voorbereiden van meerdere liquidaties. Volgens het Openbaar Ministerie zou Taghi die hebben aangestuurd, samen met Saïd Razzouki en de broers Mao en Mario R.. Volgens het OM was de groep een 'geoliede moordmachine'.