Rusland verklaart Radio Free Europe tot een 'ongewenste organisatie'

De Russische autoriteiten hebben de Amerikaanse media Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) verboden om in Rusland uit te zenden. De Amerikaanse regering zei dat dit aantoont dat het Kremlin geen volledig geïnformeerde burgers wil.

Een schrijven van het Russische ministerie van Justitie, is ingezien door persbureau AFP, verklaart dat de activiteiten van de zender ‘ongewenst’ zijn. Het verbod heeft ook consquenties voor de medewerkers van de omroepgroep zij kunnen nu vervolgd worden in Rusland. RFE/RL is gevestigd in Praag en wordt gefinancierd door het Amerikaanse Congres. De groep heeft uitzendingen in de verschillende talen van de voormalige Sovjetrepublieken.

“Het is vrij duidelijk dat ze niet willen dat hun volk informatie heeft over wat het Russische regime in het buitenland doet en wat het Russische regime zijn eigen volk aandoet”, zei Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, in een commentaar op het verbod.

Sinds de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne twee jaar geleden begon, heeft het Kremlin steeds meer actie ondernomen tegen kritische media. Een aantal buitenlandse organisaties is inmiddels verboden. Ook RFE/RL staat al langere tijd onder druk.

Journalist Alsu Kurmasheva werd in oktober gearresteerd. hij wordt ervan beschuldigd zich niet te hebben geregistreerd als ‘buitenlandse medewerker’ en de strikte Russische militaire censuurwetten te hebben overtreden. Dinsdag heeft een rechtbank haar verzoek om haar om gezondheidsredenen van voorlopige hechtenis over te brengen naar huisarrest afgewezen.