Biggetjes die kunstenaar wilde laten verhongeren gestolen

Drie biggetjes die door de Chileense kunstenaar Marco Evaristti waren achtergelaten zonder voedsel, zijn afgelopen weekend verdwenen uit een expositie in Kopenhagen. De dieren, die hij vastzette tussen winkelwagentjes, waren onderdeel van een controversieel project waarin hij het sterven van varkens in de Deense veehouderij aan de kaak wilde stellen. De ontvoering van de dieren maakte abrupt een einde aan zijn tentoonstelling.

Evaristti noemde zijn project And Now You Care?, waarmee hij beweerde bewustwording te creëren over de miljoenen varkens die jaarlijks sterven in Deense varkenshouderijen. De kunstenaar liet de biggetjes aan hun lot over en verwachtte dat ze binnen vijf dagen zouden bezwijken. Als symbolisch gebaar beloofde hij in diezelfde periode niets te eten of te drinken. Toch is het vooral zijn eigen naam die met deze stunt in de schijnwerpers kwam, meer dan de kwestie die hij zogenaamd wilde aankaarten.

De dieren verdwenen zaterdag, terwijl het gebouw werd schoongemaakt. De politie heeft nog geen verdachten, maar de diefstal werd al snel gevierd door dierenwelzijnsorganisaties. Deze waren fel tegen de expositie, omdat de actie volgens hen niets toevoegde aan het debat over dierenleed en simpelweg een vorm van verwaarlozing was. Ook wezen ze erop dat het in Denemarken illegaal is om dieren opzettelijk te laten verhongeren.

Ondanks bedreigingen en kritiek hield Evaristti aanvankelijk vol dat zijn project gerechtvaardigd was. Volgens hem moesten mensen op een schokkende manier worden geconfronteerd met de harde realiteit achter de varkensindustrie. Maar zonder de stervende biggetjes was zijn boodschap volgens hem "saai". Hij besloot daarom de tentoonstelling te beëindigen, waarmee hij impliciet toegaf dat de sensatie belangrijker was dan de inhoud.

Denemarken telt naar schatting 5000 varkenshouderijen, waar jaarlijks ongeveer 28 miljoen varkens worden gehouden. Dierenrechtenorganisaties kaarten al jaren de slechte omstandigheden in de sector aan, maar zonder bewust dieren te laten lijden als statement. De stunt van Evaristti leverde hem vooral veel negatieve publiciteit op, en weinig bewijs dat zijn interesse in dierenleed verder ging dan het creëren van opschudding en persoonlijke faam.