Korstanje als derde naar halve finales op 100m vlinderslag; Simons, Busch en De Waard ook door

In Doha begint het wereldkampioenschap langebaanzwemmen heel langzaam richting een einde te gaan, vrijdag werd de op twee na laatste ochtendsessie met series gezwommen en dat ging voor de Nederlandse ploeg in de breedte bepaald niet verkeerd.

100m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje kende een prima ochtend, in 51,70 seconden plaatste hij zich als derde voor de halve finales en met 51,42 was de Oostenrijker Simon Bucher, de snelste van het veld, niet eens zo ver weg.

50m vrije slag mannen
Kenzo Simons sprintte in 21,89 seconden naar de negende tijd en een halvefinaleplek, wat Thom de Boer nét niet lukte: met 22,13 kwam hij één honderdste van een seconde tekort en moet hij als eerste reserve hopen dat iemand afhaakt. De Australiër Cameron McEvoy maakte indruk: met 21,13 seconden benaderde hij het toch al oude wereldrecord van de Braziliaan Cesar Cielo Filho (20,91).

50m vlinderslag vrouwen
Kim Busch zwom in 25,93 seconden naar de zevende tijd en een plek in de halve finales, waar Maaike de Waard zich ook voor plaatste: haar tijd van 26,13 seconden was goed voor de twaalfde plek.

800m vrije slag vrouwen
Een finaleplek zat er voor Imani de Jong niet in: ze tikte aan na 8:49,08 minuten, wat haar de twintigste plek opleverde - voor een plaats in de finale had ze een kleine vijftien tellen sneller moeten zwemmen.