Celstraf geist tegen verdachte die met te veel drank op een fietser doodreed

Een destijds 23-jarige vrouw reed op 2 oktober 2022 in Terschuur met haar auto een fietser aan. De vrouw had ruim drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. De 46-jarige fietser, vader van drie kinderen, overleefde het ongeval niet. De vrouw hoorde een gevangenisstraf van 24 maanden tegen zich eisen waarvan 6 voorwaardelijk. Ook mag zij, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, 4 jaar geen motorvoertuig besturen. De officier van justitie is er duidelijk over: “Het is in het belang van de verkeersveiligheid van iedereen dat er een duidelijk signaal wordt afgegeven. Als je onder invloed iemand dood rijdt volgt er gevangenisstraf.”

“Wat maakt dat je met zo’n hoeveelheid drank op een auto gaat besturen”, vroeg de voorzitter van de rechtbank aan de verdachte. “Op zo’n moment denk je dat dat nog kan”, luidde haar antwoord. Het is algemeen bekend dat overschatting van de rijvaardigheid één van de effecten van alcoholgebruik is. De officier van justitie tijdens haar requisitoir: “We hebben het hier niet over een grensgeval van alcoholgebruik, maar over excessief alcoholgebruik. Het was een bewuste keuze om te gaan rijden na een middag drinken en er hangt ook een sfeer omheen dat dit normaal wordt gevonden.”

De verdachte ging samen met een vriendin, nadat zij 8 tot 12 glazen alcohol had genuttigd, met de auto de weg op om iemand op te halen. Op de terugweg reed zij tussen de 65 en 95 km/u waar 60 is toegestaan. Zij was bovendien afgeleid was door de autoradio en botste vervolgens zonder vaart te minderen op de fietser. Deze fietser reed met een deugdelijke, verlichte fiets op de fiestsuggestiestrook. Verdachte heeft het slachtoffer niet gezien. Haar bijrijder wel, deze waarschuwde haar nog maar dit was te laat.

Het Openbaar Ministerie vindt dat sprake is van aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam rijgedrag. Het excessieve alcoholgebruik, het feit dat verdachte de fietser in het geheel niet heeft gezien, afgeleid was en zich niet aan de maximumsnelheid heeft gehouden maakt dat er sprake is van ernstige schuld. “De verdachte is niet in de auto gestapt met de bedoeling een dergelijk ongeval te veroorzaken en een straf brengt het slachtoffer niet bij zijn gezin terug, maar er moet wel een straf volgen. Het slachtoffer komt uit een hechte familie en laat een zeer grote leegte achter, terwijl dit ongeluk te vermijden was geweest. Ik vind het belangrijk om te onderstrepen dat dit het gevolg kan zijn van rijden onder invloed”, aldus de officier aan het einde van de emotionele zitting in de Arnhemse rechtbank.