Omtzigt en Yesilgöz ergeren zich aan 'bescherming boeren' door Van der Plas

Tijdens een oproep aan boeren om te komen protesteren en mee te doen aan wilde acties zei Mark van den Oever, de leider van Farmers Defence Force (FDF), gisteren dat hij een spuughekel heeft gekregen aan zowel landbouwminister Adema als NSC kamerlid Holman. Beide heren zouden volgens hem in het "centrum van de belangstelling komen te staan". 

In Op1 werd gisteravond aan BBB voorvrouw Vander Plas gevraagd wat ze van dit verkapte dreigement vond. Ze reageerde nonchalant en weigerde een inhoudelijke reactie te geven, laat staan de uitspraak te veroordelen. Ze vond dat nu eerst de problemen van de boeren moesten worden opgelost.

Zowel Omtzigt als Yesilgöz zijn niet blij met deze houding van de BBB-leider en uiten hun ongenoegen op Twitter. 

Ook andere politici zijn niet gecharmeerd van de suggestieve opmerking door Van den Oever en de reactie hierop van Van der Plas. "Dit is echt onacceptabel. Bedreigingen zijn niet oké en ze mogen ook niet gebagatelliseerd worden", zegt Eline Vedder, Kamerlid van het CDA. "Als christendemocraat breekt mijn hart hiervan", voegt ze eraan toe.

Rob Jetten, de leider van D66, noemt het "zwak" dat Van der Plas de intimidatie en de felle protestacties van boeren, waarbij snelwegen worden geblokkeerd, niet veroordeelt. Hij roept haar op om vaart te maken aan de formatietafel. Volgens Laurens Dassen, de leider van Volt, is de reactie van Van der Plas "zinloos en gevaarlijk".

Geert Wilders, de leider van de PVV heeft zijn steun betuigd aan de protesterende boeren op X, maar houdt zich verder op de vlakte.