Musk wil uit Delaware vertrekken na streep door aandelenpakket $56 miljard

Tesla is, net als veel Amerikaanse bedrijven, gevestigd in de Amerikaanse staat Delaware vanwege het ondernemingsvriendelijke klimaat. Maar een rechter daar keert bedrijfsleider Musk tegen zichzelf. Woedend wil hij de fabrikant van elektrische auto's zonder meer naar Texas transplanteren.

Tesla-baas Elon Musk wil na een voor hem ongunstige uitspraak van de rechter Tesla weghalen uit de Amerikaanse staat Delaware en vraagt daarom aandeelhouders om een verhuizing naar Texas goed te keuren. “De publieke opinie is unaniem in het voordeel van Texas! Tesla zal onmiddellijk een aandeelhoudersvergadering bijeenroepen, zodat het bedrijf volledig naar Texas kan verhuizen”, schreef Musk op zijn Platform X.

Dinsdag heeft een rechter in Delaware een overeenkomst over een aandelenpakket van $56 miljard voor Musks topfunctie ongeldig verklaard. De elektrische autofabrikant Tesla, onder leiding van Musk, had hem in 2018 aandelenopties beloofd als ambitieuze doelstellingen voor de beurswaarde en bedrijfscijfers zouden worden bereikt. De rechter oordeelde nu echter dat Musk te veel invloed had op het compensatiepakket  om van een eerlijke procedure te kunnen spreken.

Tesla-investeerder Richard Tornetta stapte naar de rechter om een zaak tegen Musk, Tesla en verschillende leden van de raad van bestuur van Tesla te beginnen. Tornetta beschuldigt de 52-jarige multimiljardair van “ongerechtvaardigde verrijking”. De bedrijfsbaas kon destijds zijn voorwaarden opleggen aan de raad van bestuur van Tesla, die niet voldoende onafhankelijk was.

Musk kreeg de aandelenopties volgens het plan, maar heeft deze vanwege het juridische geschil nog niet kunnen verzilveren. Dinsdag rangschikte de financiële dienst Bloomberg hem op in de ranglijst van miljardairs nummer één, met een geschat fortuin van $205 miljard. Bij dergelijke schattingen wordt rekening gehouden met het toegezegde pakket. Zonder de 56 miljard dollar zou hij achter het hoofd staan van de luxegroep LVMH, Bernard Arnault en Amazon-oprichter Jeff Bezos.

Volgens het plan uit 2018 zou Musk in twaalf stappen aandelenopties kunnen krijgen met een maximale waarde van maximaal 55,8 miljard dollar (51,46 miljard euro) als de beurswaarde en bedrijfscijfers van Tesla met bepaalde minimumwaarden zouden groeien. De rechter oordeelde dat de aandeelhouders van Tesla niet goed waren geïnformeerd over het proces waarin over het enorme pakket werd onderhandeld. Musk had nauwe banden met enkele mensen die aan de kant van Tesla bij de onderhandelingen betrokken waren.

De doelstellingen van de overeenkomst leken in 2018 extreem hoog. Bovenal was één vereiste dat de marktwaarde van Tesla zou stijgen van ongeveer $50 miljard naar ongeveer $650 miljard. Maar de euforie van investeerders over het succes van de compacte auto's Model 3 en Model Y maakte dit mogelijk: op zijn hoogtepunt was Tesla meer dan een biljoen dollar waard. Sindsdien is de omzetgroei afgenomen, de beurswaarde bedroeg dinsdag $610 miljard. 

Zowel Tesla als Musk kunnen nog in beroep gaan tegen de gerechterlijke uitspraak.

Na het besluit startte Musk een onderzoek op X met de vraag of Tesla zijn hoofdkantoor officieel in Texas zou moeten vestigen. Na enkele uren stond de goedkeuring hiervoor op ruim 87 procent van de 1,1 miljoen uitgebrachte stemmen.