Microsoft ontslaat 1900 medewerkers bij Activision Blizzard en Xbox divisie

Dat heeft Phil Spencer bekendgemaakt volgens een interne memo die hij verstuurd heeft naar zijn medewerkers bij de Xbox-divisie. De ontslagronde volgt kort nadat Microsoft afgelopen jaar nog Activision/Blizzard overnam voor het luttele bedrag van $69 miljard. Dat is tot nu toe de grootste overname van de geschiedenis in de games-industrie.

Xbox 20 jaar BC

Organisatorische veranderingen waren in december al aangekondigd, nadat de controversiële Bobby Kotick eerder al vertrokken was met een gouden handdruk van $155 miljoen. De broekriem moet nu helaas worden aangetrokken, waardoor nu 8% van de totale Xbox-gaming divisie gaat inkrimpen. Op dit moment bestaat de divisie nog uit 22.000 medewerkers. 1900 medewerkers van Activision/Blizzard, Bethesda en Xbox moeten dus binnenkort een andere werkgever zoeken.

Phil Spencer noemde het een pijnlijke beslissing in zijn interne memo (via TheVerge):

"Het is nu iets meer dan drie maanden geleden dat de teams van Activision, Blizzard en King zich bij Microsoft aansloten. In 2024 willen de leiders van Microsoft Gaming en Activision Blizzard hun krachten bundelen voor een strategie en een uitvoeringsplan met een duurzame kostenstructuur die al onze groeiende activiteiten ondersteunt. Samen hebben we prioriteiten gesteld, overlappende gebieden geïdentificeerd en ervoor gezorgd dat we allemaal op één lijn zitten wat betreft de beste groeimogelijkheden.

Als onderdeel van dit proces hebben we de pijnlijke beslissing genomen om ons personeelsbestand in de gamingsector met ongeveer 1900 functies terug te brengen van de 22.000 mensen in ons team. Het Gaming Leadership Team en ik zijn vastbesloten om dit proces zo zorgvuldig mogelijk te doorlopen. De mensen die direct te maken krijgen met deze inkrimpingen hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld in het succes van Activision Blizzard, ZeniMax en de Xbox-teams, en ze mogen trots zijn op alles wat ze hier hebben bereikt. We zijn dankbaar voor alle creativiteit, passie en toewijding die zij onze games, onze spelers en onze collega's hebben gegeven. We zullen onze volledige steun geven aan degenen die tijdens de overgang worden getroffen, inclusief ontslagvergoedingen op basis van de lokale arbeidswetgeving. Degenen van wie de functie wordt beïnvloed, zullen hiervan op de hoogte worden gesteld en we vragen je om je vertrekkende collega's te behandelen met het respect en de compassie die overeenkomen met onze waarden.

Vooruitkijkend zullen we blijven investeren in gebieden die ons bedrijf zullen laten groeien en die onze strategie ondersteunen om meer games naar meer spelers over de hele wereld te brengen. Hoewel dit een moeilijk moment is voor ons team, heb ik er evenveel vertrouwen in als altijd dat jullie in staat zijn om de games, verhalen en werelden te creëren en te koesteren die spelers samenbrengen."

De ontslagronde volgt in dezelfde maand nadat eerder Riot Games, Discord, Twitch en Unity al ontslagen hadden aangekondigd in de games-industrie, wat er ongeveer op neerkomt dat méér dan 5000 mensen in deze industrie binnenkort hun baan kwijtraken.