Roep om internationaal onderzoek naar vliegtuigcrash bij Belgorod

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar ervan verantwoordelijk te zijn voor het neerstorten van een vliegtuig in het grensgebied tussen de twee landen. De roep om een internationaal onderzoek naar het incident klinkt steeds luider.

Na de crash van een Russisch militair transportvliegtuig in de aan Oekraïne grenzende regio Belgorod zouden de vluchtrecorders zijn gevonden. Dit meldde het Russische staatspersbureau Ria Novosti op basis van de hulpdiensten.

Volgens Russische informatie kwamen alle 74 mensen aan boord van de Il-76 om het leven. Onder de slachtoffers zouden 65 Oekraïense krijgsgevangenen zijn die op weg waren naar een gevangenenruil, aldus het Russische ministerie van Defensie. Rusland geeft Oekraïne de schuld van het neerschieten van het vliegtuig zonder enig bewijs te leveren.

Wederzijdse beschuldigingen
De commandant van de Oekraïense luchtmacht beschuldigde Rusland van "ongebreidelde propaganda", zonder expliciet in te gaan op de Russische beschuldigingen. De Oekraïense autoriteiten bevestigden dat er voor woensdag een gevangenenruil was gepland, maar volgens hen was deze geannuleerd. Ze hebben echter geen informatie over wie er aan boord van het neergestorte vliegtuig was.

Kyiv reageerde in eerste instantie niet direct op de Russische bewering dat Oekraïne het transportvliegtuig had geraakt met een raket, maar wees erop dat Russische vliegtuigen een legitiem militair doel waren in het conflict en dat Moskou niet had aangegeven een specifiek luchtruim te willen gebruiken voor de geplande gevangenenuitwisseling. Kyiv roept ook op tot een internationaal onderzoek naar het incident.

Oekraïne: Russen hadden luchtafweer ingezet
De Oekraïense militaire inlichtingendienst maakte bekend dat Rusland gisteren hun luchtverdediging hadden ingeschakeld. Beide partijen hadden drones ingezet, Oekraïne verkenningsdrones, Rusland zogenaamde kamikaze aanvalsdrones, zei woordvoerder Andriy Yusov van de inlichtingendienst. Russische rapporten bevestigden dat Russische luchtafweer was ingezet tegen de Oekraïense drone.

De Oekraïense mensenrechtencommissaris Dmytro Lubinez verklaarde ook op televisie: "We hebben geen bewijs dat er een groot aantal mensen in het vliegtuig zat, Oekraïense burgers of niet." De Oekraïense generale staf kondigde aan - zonder de crash te noemen - dat het land elk Russisch militair transportvliegtuig dat verdacht wordt van het afleveren van raketten, vooral in de buurt van de grens, als doelwit zou nemen.

Kremlin herhaalt beschuldigingen
Ondertussen herhaalde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, de beschuldiging dat Oekraïne het vliegtuig had neergeschoten. Hij sprak van een "volledig monsterlijke daad". "Een gevangenenruil is een proces dat in stilte plaatsvindt", citeerde het agentschap Interfax Peskov eerder. "Oekraïne die zijn eigen krijgsgevangenen doodt, die de volgende dag thuis hadden moeten zijn, is een schandelijke daad", vervolgde de woordvoerder van het Kremlin. "Niemand kan zeggen hoe het incident het verdere proces van gevangenenuitwisseling zal beïnvloeden."

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt Oekraïne van het neerschieten van het vliegtuig. De Russische strijdkrachten hadden radarapparatuur gebruikt om "de lancering van twee Oekraïense raketten waar te nemen", aldus het ministerie. Het vliegtuig werd neergeschoten vanuit Lypzi, een dorp in de Oekraïense grensregio Kharkiv.

Oekraïne roept op tot internationaal onderzoek
De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft gezegd dat zijn land zal vragen om een internationaal onderzoek. "Het is noodzakelijk om zoveel mogelijk feiten vast te stellen, aangezien de vliegtuigcrash plaatsvond op Russisch grondgebied - buiten onze controle," zei Zelenskyy woensdagavond in zijn nachtelijke videotoespraak. "Het is duidelijk dat de Russen spelen met de levens van Oekraïense krijgsgevangenen, met de gevoelens van hun familieleden en de emoties van onze samenleving."

De Oekraïense geheime dienst SBU is inmiddels een onderzoek gestart naar het incident. De SBU "neemt momenteel een reeks maatregelen om alle omstandigheden van de crash op te helderen", aldus een verklaring van de geheime dienst.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov riep op tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad, die naar verwachting vanmiddag in New York (plaatselijke tijd) zou plaatsvinden.