D66: Rutte moet voorkomen dat Orban voorzitter wordt van Europese Raad

D66-parlementslid Jan Paternotte vraagt premier Mark Rutte om ervoor te zorgen dat de Hongaarse president Viktor Orbán niet de leiding krijgt over de Europese Raad wanneer de huidige voorzitter Charles Michel vertrekt. Paternotte vertrouwt op de ervaring van Rutte in Brussel. Zo meldt WNL.

Charles Michel zal in juni meedoen aan de Europese verkiezingen. Als hij op 9 juni een zetel in het Europees Parlement verkrijgt, zal hij naar verwachting halverwege juli aftreden als voorzitter van de raad. Als er voor die tijd geen opvolger is van hem, zal de regeringsleider van het land dat op dat moment de Raad van de Europese Unie voorzit, de voorzittershamer overnemen.

In de regel is dit geen probleem, maar dit jaar neemt Hongarije vanaf juli het voorzitterschap op zich. Dit zou betekenen dat de controversiële Orbán tijdelijk de plaats van Michel inneemt. Volgens Paternotte moet dit ten koste van alles voorkomen worden, aangezien Orbán in die positie besluitvorming kan "belemmeren". Paternotte doet vandaag een beroep op Rutte tijdens het debat over de Europese Raad.