Zweden mag van Turkije definitief bij NAVO

Het Turkse parlement heeft de toelating van Zweden tot de NAVO goedgekeurd. Het debat vond eerder plaats in Ankara, na maanden van vertraging. Erdogan vond dat de Zweedse overheid te weinig deed tegen "terroristische organisaties". Het ging daarbij vooral om de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de Syrisch-Koerdische militie YPG. 

De Turkse president Erdogan koppelde de ratificatie onlangs onder meer aan de voorwaarde dat de VS F-16 straaljagers aan Turkije zouden leveren. Na het besluit van het parlement moet Erdogan nog het zogenaamde toetredingsprotocol ondertekenen.

Zweden heeft in mei 2022 samen met Finland het NAVO-lidmaatschap aangevraagd als reactie op de Russische agressieoorlog in Oekraïne. Hongarije is nu de laatst overgebleven lidstaat van de alliantie waarvan de instemming nog steeds ontbreekt. De Hongaarse premier Orban zei vandaag dat hij zijn Zweedse collega Kristersson had uitgenodigd voor gesprekken. De achtergrond van het dwarsliggen door de regering in Boedapest is de EU-kritiek op de constitutie in Hongarije en het opschorten van betaling miljarden aan EU-gelden voor Boedapest.