Sunak krijgt zijn zin, Rwanda-wet asiel door Brits Parlement

De Britse premier Rishi Sunak heeft de interne weerstand van zijn partij in het conflict over het asielbeleid van zijn land overwonnen. Een nieuwe wet om uitzettingen naar Rwanda in Oost-Afrika mogelijk te maken kreeg vanavond de benodigde stemmen in het parlement. 320 parlementsleden stemden voor het wetsvoorstel, 276 stemden tegen. De deal om migranten die in het VK aankomen naar Rwanda te sturen werd vorig jaar aangekondigd

De Britse regering wil mensen die zonder de benodigde papieren het land binnenkomen uitzetten naar Rwanda, ongeacht hun herkomst. Daar moeten ze asiel aanvragen, tegelijkertijd is er geen mogelijkheid om ze terug te sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk had dit als onwettig bestempeld.

De regering wil de Oost-Afrikaanse staat, die door critici wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen, nu bij wet tot veilig derde land verklaren. Dit is bedoeld om een rechterlijke toetsing van de geplande deportaties zoveel mogelijk uit te sluiten. Dit gaat de rechtervleugel van Sunak's Conservatieve Partij niet ver genoeg; sommigen willen ook beroep bij internationale rechtbanken onmogelijk maken.

Gematigde krachten in de partij daarentegen hebben dit verworpen - uit angst om internationale overeenkomsten te schenden. De volgende stap is dat het wetsvoorstel naar het House of Lords gaat, de tweede kamer in het wetgevingsproces.

UNHCR bekritiseert Britse plannen
Tegenstanders van het plan, zoals de VN-vluchtelingenorganisatie, zijn woedend. Zij stellen dat er geen legale routes naar het Verenigd Koninkrijk zijn voor asielzoekers. De plannen schenden ook de verplichtingen om vluchtelingen te beschermen. Het feit dat de regering rechterlijke beslissingen bij wet wil overrulen, is ook in strijd met de scheiding der machten.

Het VK heeft al honderden miljoenen ponden aan Rwanda betaald zonder dat er ook maar één persoon is aangekomen. De Labour Party spreekt van een politieke truc. Het Rwanda-pact is ooit bedacht door toenmalig premier Boris Johnson - volgens critici om de aandacht af te leiden van het 'Partygate'-schandaal.