Zijn Republikeinse voorverkiezingen al beslist na overwinning van Trump in Iowa?

De voormalige Amerikaanse president Trump heeft de eerste voorverkiezingen voor de Republikeinse presidentskandidatuur in Iowa triomfantelijk gewonnen. Sommige experts zijn van mening dat zijn overwinning in de interne race van de partij nauwelijks kan worden gestopt na deze duidelijke uitslag. 

Toonaangevende Republikeinen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden riepen de overgebleven kandidaten op zich terug te trekken, zodat de partij zich achter Trump kon scharen. President Biden, die zich ook kandidaat wil stellen voor herverkiezing, omschreef Trump als de duidelijke leidende Republikeinse kandidaat.

Trump won ongeveer 51 procent van de stemmen in de staat Iowa. Gouverneur van Florida, DeSantis, werd tweede met 21 procent. Haley, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN en gouverneur van South Carolina, was goed voor 19 procent.

Het was aanvankelijk onduidelijk in hoeverre het strenge winterweer impact had op de opkomst van de stemgerechtigden.  De stemming in Iowa vindt traditioneel plaats in de vorm van een caucus, waarbij partijleden in scholen, kerken, sporthallen of huiskamers bijeenkomen om meningen te vormen. De staat levert 40 van de 2.470 afgevaardigden voor de laatste Republikeinse nominatieconventie. Volgende week zijn de tweede voorverkiezingen in New Hampshire.

In afwijking van de traditie stemmen de Democraten van president Biden voor het eerst in Iowa in een e-mailproces dat enkele weken duurt. De zittende Biden is echter de facto al bevestigd als kandidaat voor de presidentsverkiezingen aan het eind van het jaar.