Waarom Trump weer populair is, ondanks de bestorming van het Capitool

Drie jaar geleden werd Trump als politiek dood beschouwd nadat fanatieke supporters het Amerikaanse Capitool bestormden. Nu staat hij aan de vooravond van een comeback. Omdat hij kan vertrouwen op de cynisme van de Republikeinen en het sjacherijn in de VS.

Zaterdag drie jaar geleden was er sprake van afschuw over de uitzinnige menigte die met geweld het eerbiedwaardige Amerikaanse Capitool binnendrong om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te blokkeren en Donald Trump aan de macht te houden.

Er was afgrijzen bij de galg die de relschoppers voor het Capitool hadden opgericht en het zingen van "Hang Mike Pence!". Er heerste afschuw onder de vertegenwoordigers van het volk dat, uit angst voor hun leven, in veiligheid moest vluchten voor de woedende Trump-aanhangers.

Ook een deel het publiek was geschokt door het idool van de rebellen: Trump had urenlang werkeloos naar de escalatie van het geweld op televisie gekeken. En toen hij de menigte uiteindelijk tot orde riep, ging dat vergezeld van een liefdesverklaring.

Drie jaar geleden werd Trump als politiek voltooid beschouwd. Vandaag staat hij echter aan de vooravond van een sensationele politieke comeback: hij heeft de Republikeinse presidentskandidaat zo goed als op zak. Uit opiniepeilingen blijkt dat Trump in cruciale swing states een voorsprong heeft op de zittende Biden.

Hoe kon dat gebeuren?
De redenen zijn complex. Ze hebben veel te maken met het cynisme van Trumps partijgenoten, die al snel beseften dat hun verkiezingskansen aanzienlijk zouden afnemen zonder de fanatieke, Trump-loyale fanbase die de ex-president voor de Republikeinen had opgebouwd. En ze hebben te maken met het businessmodel van de rechtse media, voor wie Trump kijkcijfers oplevert en waarvoor ze zelfs bereid zijn de waarheid te verdraaien. Zelfs als ze hierdoor miljoenen aan boetes moeten betalen voor het verspreiden van Trump zijn leugens, zoals FOX News moest doen.

Biden gaf er de voorkeur aan zijn hervormingsagenda door te drukken
Maar er zijn ook redenen te vinden bij de Amerikaanse president Biden en zijn Democraten. Bidens centrale campagnebelofte was om de zaken in het land op orde te stellen, de bitterheid en chaos van de Trump-jaren te boven te komen en te zorgen voor een betere  samenleving.

Biden had zichzelf aanbevolen als interim-president: hij wilde de grand seigneur van de oude school zijn, wiens oude werk zou moeten bestaan uit het genezen van de wonden die het verscheurde land zichzelf had toegebracht in de aanhoudende cultuuroorlog.Deze verkiezingsbelofte werd snel verlaten: Biden gaf er de voorkeur aan zijn hervormingsagenda door te drukken. Hij had zijn partijgenoten immers gewaarschuwd voor het tweede afzettingsproces tegen Trump. We weten heel goed dat de hopeloze afzetting van de ex-president, die al is weggestemd, vooral één effect zou hebben: het sluiten van de gelederen van de Republikeinen.

Echte existentiële behoeften van veel Amerikanen
En de situatie is voor veel Amerikanen dramatisch verslechterd in de drie jaar sinds de bestorming van het Capitool. Het land kampt met stijgende energie- en voedselprijzen. Bidens bestedingsbeleid wordt ook gezien als een aanjager van inflatie: miljarden voor klimaatbescherming, miljarden voor sociale zekerheid, miljarden voor infrastructuur, miljarden voor oorlogen aan de andere kant van de wereld.

De Republikeinen maken op slimme wijze gebruik van de echte existentiële behoeften van veel Amerikanen om sentiment tegen Biden te creëren. Het feit dat hij er steeds ouder, brozer en verwarder uitziet, helpt hem niet om de Amerikaanse kiezers op andere gedachten te brengen. En zo kon het gebeuren dat een deel van de bevolking vindt: Biden moet gaan! Iedereen die zich dit denkt, zal de aanstichter van 6 januari 2021 nu als het minste kwaad zien.

Global News maakte er onderstaande rapportage over: