Taiwan meldt schending luchtruim door acht Chinese straaljagers

Volgens een verklaring van het Taiwanese ministerie van Defensie zijn acht Chinese straaljagers en één ballon de afgelopen 24 uur over de middenlijn van de Straat van Taiwan gevlogen. De middenlijn dient als onofficiële grens tussen de twee partijen, maar wordt regelmatig overschreden door Chinese vliegtuigen.

Het democratisch geregeerde Taiwan, dat China beschouwt als een afgescheiden provincie en zijn eigen grondgebied, wijst al vier jaar lang regelmatig op Chinese militaire patrouilles en oefeningen uit in de buurt van het eiland. Op 13 januari wordt in Taiwan een nieuwe president gekozen. De betrekkingen met China zijn een belangrijk onderwerp in de verkiezingscampagne.

China heeft in het verleden zijn militaire activiteiten in de directe omgeving van Taiwan gerechtvaardigd als maatregelen om “samenspanning” tussen Taiwanese separatisten en de Verenigde Staten te voorkomen. Dat moet de territoriale eenheid van China beschermen. De Taiwanese regering wijst de soevereiniteitsclaims van Peking af. Alleen de eilandbevolking kan over hun eigen toekomst beslissen.

De Chinese president Xi Jinping vertelde de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de recente top in San Francisco dat Peking Taiwan zou herenigen met het vasteland van China. Alleen de timing is nog niet bepaald, meldden Amerikaanse functionarissen donderdag volgens NBC News. Xi vertelde Biden eerder tijdens een groepsbijeenkomst in november, bijgewoond door tal van Amerikaanse en Chinese functionarissen, dat China idealiter Taiwan op vreedzame wijze zou willen innemen, aldus de functionarissen.

Het Chinese staatshoofd zou ook hebben verwezen naar publieke voorspellingen van Amerikaanse militaire functionarissen. Ze hadden voorspeld dat Xi Taiwan in 2025 of 2027 wilde innemen. Hij legde Biden uit dat deze voorspellingen verkeerd waren omdat er nog geen tijdsbestek was. Zo omschrijven twee huidige en één voormalige functionaris het, die zeggen over de inhoud van de bijeenkomst te zijn geïnformeerd.

De dreigende acties van de Volksrepubliek jegens Taiwan namen in 2023 toe - in april oefende het Chinese leger een grote manoeuvre om het eiland te omsingelen. De VS steunen de onafhankelijkheid van Taiwan niet, maar wijzen een gewelddadige inlijving door China af.