Wegverkeer en buren belangrijkste bron voor hinder en slaapverstoring

Het RIVM onderzoekt elk jaar hoe mensen hun woonomgeving beleven. Er wordt gekeken naar ernstige hinder of verstoring van slaap door bijvoorbeeld geluid of trillingen. Maar ook hinder van geur of bezorgdheid om de luchtkwaliteit komen in dit onderzoek aan bod.

De belangrijkste geluidbronnen voor hinder en slaapverstoring blijven ook in 2022 wegverkeer en buren, bleek uit ons onderzoek. De hinder van bedrijven en het spoor is in vergelijking met 2020 weer toegenomen.

Belangrijkste bevindingen
In 2022 hadden mensen nog steeds vooral ernstige hinder van bronnen vlakbij hun woning. Bijvoorbeeld van wegverkeer, buren en bouw- en sloopactiviteiten.

Geluid: wegverkeer en buren
Voor geluid en trillingen blijven wegverkeer en buren zowel overdag als in de nacht, de belangrijkste bronnen van hinder en slaapverstoring. Voor wegen geldt dit het meest in de bebouwde kom (tot max 50km).

Geur: houtstook
Wat geurhinder betreft is houtstook in 2022 de belangrijkste bron. Het gaat dan om open haarden en allesbranders (binnen) en om barbecue en vuurkorven (buiten). In 2020 en 2021 veroorzaakten buren de meeste geurhinder.

Bezorgdheid: luchtkwaliteit
De belangrijkste bron van bezorgdheid blijft wonen bij een risicovol bedrijf of industrie. Bezorgdheid over de gezondheid betreft al sinds 2019 in de meeste gevallen de luchtkwaliteit rondom het eigen huis.