EU start procedure wegens 'misleiding' tegen X (voorheen Twitter) in kader DSA

De Europese Commissie heeft een procedure geopend tegen de Amerikaanse onlinedienst X. Zoals de Commissie in Brussel heeft aangekondigd, gaat het onder meer om de beschuldiging van het verspreiden van niet toegestane content. 

In oktober heeft de Europese Commissie een officieel verzoek ingediend bij het sociale netwerk na talloze aanwijzingen voor illegale en misleidende berichten over de oorlog in het Midden-Oosten. Het Amerikaanse bedrijf heeft geen bevredigend antwoord gegeven, aldus het bedrijf. Critici beschuldigen bedrijfseigenaar Musk ervan dat hij de moderatie van content sterk heeft teruggeschroefd en haatzaaiende uitlatingen en desinformatie minder heeft aangepakt sinds hij vorig jaar Twitter overnam.

“Dark Patterns”
Het gaat ook om zogenaamde dark patterns. Dit zijn methoden die zijn ontworpen om het vermogen van gebruikers om autonome en geïnformeerde keuzes of beslissingen te nemen aanzienlijk te beïnvloeden. 

Abonnementssysteem met blauwe vinkjes
Volgens eigen informatie wil de commissie ook nagaan of de zogenaamde blauwe vinkjes op het platform een “misleidende” werking kunnen hebben. Bedrijfsbaas Musk had een abonnementsmodel geïntroduceerd waarmee gebruikers het blauwe vinkje kunnen kopen. Dit gaf eerder de authenticiteit van de profielen van instellingen en beroemdheden aan. Ook vermoedt de Commissie dat X onvoldoende gegevens vrijgeeft over advertenties op het platform.

Eerste procedure tegen online platform op basis van de nieuwe DSA-wet
Volgens de ‘Digital Services Act’ (DSA), die in augustus van kracht is geworden, zijn grote internetbedrijven onder meer verplicht actie te ondernemen tegen desinformatie op hun platforms in de EU. Volgens de Europese Commissie is de procedure tegen X de eerste die onder de nieuwe wet tegen een onlineplatform wordt gevoerd. Je kunt een hoge boete krijgen.

overheidscensuur

(Afbeelding: Dall-E 3)