Amerikaanse Senaat blokkeert hulp aan OekraÔne en IsraŽl

De Amerikaanse Senaat heeft miljarden dollars aan nieuwe veiligheidshulp voor Oekraïne en Israël geblokkeerd. Het pakket van 110,5 miljard dollar kreeg niet de benodigde 60 stemmen in een partijoverschrijdende stemming om te worden besproken in de 100 leden tellende Senaat.

Alle Republikeinen in de Senaat stemden tegen, net als de onafhankelijke senator Bernie Sanders, die meestal met de Democraten mee stemt maar zijn bezorgdheid had geuit over de financiering van de "huidige onmenselijke militaire strategie" van Israël tegen de Palestijnen. Ook senaatsleider Chuck Schumer stemde om procedurele redenen tegen om het voorstel opnieuw in overweging te kunnen nemen.

Democraten geven een dringende waarschuwing
Na de stemming sprak Schumer van een "ernstig moment dat blijvende gevolgen zal hebben voor de 21e eeuw" en het verval van de Westerse democratie in gevaar brengt.

De Amerikaanse president Joe Biden had eerder gewaarschuwd: "Vergis je niet, de stemming van vandaag zal nog lang herinnerd worden. De geschiedenis zal een hard oordeel vellen ... we kunnen niet toestaan dat (de Russische president Vladimir) Poetin wint."

Democraten stellen dat hulp aan bondgenoten essentieel is om de wereldwijde democratie te ondersteunen en autocratie te bestrijden. Het blokkeren van het wetsvoorstel zou zowel tegenstanders als bondgenoten van de VS het signaal geven dat de Verenigde Staten niet achter hun internationale partners staan.

Republikeinen willen strenger immigratiebeleid
Met hun Nee-stem willen de Republikeinen hun eisen voor een strenger immigratiebeleid en striktere controle aan de zuidgrens doordrukken en meer verantwoording eisen voor de dollars van de Amerikaanse belastingbetaler dat naar het buitenland vloeit.

Schumer had eerder verklaard dat hij de patstelling zou proberen te doorbreken met een amendement over het grensbeleid. Republikeinen en Democraten in het Congres ruziën al maanden over de financiering van de miljardensteun voor Oekraïne en Israël, voor Amerikaanse belangen in de Indo-Pacific en voor internationale humanitaire hulp waartoe Biden heeft opgeroepen.

Overeenstemming over een nieuwe begroting was pas mogelijk nadat de hulp aan Oekraïne was uitgesloten. Er is weerstand, vooral onder Republikeinen, tegen verdere militaire hulp voor de regering in Kyiv.