Het corruptieproces tegen Netanyahu gaat door

Volgens berichten in de media wordt het proces wegens corruptie en omkoping tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voortgezet. Het proces is maandag hervat in een districtsrechtbank in Jeruzalem, zo meldde de Times of Israel.

Het proces werd – zoals alle niet-dringende gerechtelijke procedures – tijdelijk opgeschort na de aanval van de militante islamistische Hamas in Israël op 7 oktober. Een overeenkomstige regeling liep echter vorige week af. Volgens Israëlische media zou Netanyahu binnen een paar maanden als getuige kunnen worden geroepen.

Beschuldigingen van corruptie en omkoping
Het corruptieproces tegen de 74-jarige loopt al ruim drie jaar. Hij wordt onder meer beschuldigd van omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen. Het Israëlische regeringshoofd wordt ervan beschuldigd voordelen te hebben toegekend aan de telecommunicatiegigant Bezeq als minister van Communicatie. In ruil daarvoor berichtte het mediakanaal Walla, dat deel uitmaakt van de groep, volgens de beschuldigingen positief over Netanyahu. Ook zou hij de kritische krantenuitgever Arnon Moses hebben aangeboden een rivaliserende krant te ondermijnen in ruil voor positieve berichtgeving.

Netanyahu wordt ook beschuldigd van het aannemen van luxe geschenken ter waarde van ongeveer 700.000 sikkels (ongeveer 174.000 euro), waaronder sieraden, sigaren en champagne, van bevriende miljardairs. In ruil voor de geschenken drong Netanyahu, volgens de aanklacht, aan op een wet die de Israëlische Hollywood-producent Arnon Milchan miljoenen aan belastingen zou hebben bespaard.

Kritiek op de hervatting van oorlogsprocessen
In het verleden heeft Netanyahu altijd alle beschuldigingen ontkend en gesproken van een “heksenjacht”. Politici die dicht bij hem stonden, hadden kritiek op de hervatting van het proces midden in de oorlog. Door de oproep van reservisten zullen waarschijnlijk minder getuigen en advocaten de zittingen kunnen bijwonen.