IsraŽl onderzoekt verdachte aandelenhandel voorafgaand aan Hamas-aanval 7 oktober

De Israëlische autoriteiten onderzoeken een rapport van Amerikaanse wetenschappers waaruit blijkt dat sommige investeerders mogelijk van tevoren op de hoogte waren van het plan van de islamitische militant Hamas om op 7 oktober Israël aan te vallen. Uit onderzoek van rechtenprofessoren Robert Jackson jr. van de New York University en Joshua Mitts van Columbia University bleek dat er in de aanloop naar de aanslagen sprake was van aanzienlijke short-selling van aandelen.

“Zelfs dagen vóór de aanslagen leken handelaren te anticiperen op wat ging komen”, aldus de onderzoekers in een rapport, daarbij verwijzend naar short selling in de MSCI Israel ETF. Volgens gegevens van de Amerikaanse toezichthouder Finra schoten deze op 2 oktober “plotseling en aanzienlijk omhoog”. Het short verkopen van Israëlische effecten nam dramatisch toe op de beurs van Tel Aviv, aldus het 66 pagina's tellende rapport.

De Israel Securities Authority vertelde Reuters dat ze op de hoogte waren van de zaak. Het zal “door alle relevante partijen worden onderzocht.” Een woordvoerster van de effectentoezichthouder wilde verder geen commentaar geven en er was nog geen commentaar beschikbaar van de Israëlische politie.