IsraŽl: trekt op naar Zuid-Gaza maar heeft Hamas in noorden nog niet verslagen

De grondtroepen van Israël rukken nu op naar het zuiden van de Gazastrook, maar de operatie tegen het islamitische Hamas in het noorden, die al weken aan de gang is, is nog niet voorbij. “We hebben ze militair nog niet volledig verslagen in het noorden, maar we hebben goede vooruitgang geboekt”, zei de woordvoerder van het Israëlische leger, Jonathan Conricus, tegen de Amerikaanse omroep CNN.

Vanaf het begin werd gezegd dat de strijd tegen Hamas niet gemakkelijk zou zijn en tijd zou vergen. We hebben te maken met een vijand "die er geen probleem mee heeft burgers op te offeren voor zijn militaire zaak", zei Conricus.

De situatie voor de burgerbevolking in Zuidelijk Gaza verslechtert met het uur. Hoewel het Israëlische leger pamfletten uitstrooide waarin mensen werden opgeroepen om bescherming elders te zoeken, weten velen niet meer waar ze naartoe moeten vluchten. De scholen van de Verenigde Naties zitten overvol en de hygiënische omstandigheden daar zijn dramatisch. 

Het Israëlische leger heeft de inwoners van Gaza vanmiddag gewaarschuwd de belangrijke noord-zuidroute tussen de steden Khan Yunis en Deir al-Balah niet te gebruiken, nadat het grondoffensief is uitgebreid. De weg is een slagveld en de situatie daar is uiterst gevaarlijk, aldus de strijdkrachten in een verklaring.

Dit gaf aan dat Israëlische grondtroepen richting Khan Yunis oprukten, mogelijk met als doel de centrale Gazastrook na het noorden van het zuiden te scheiden. De omroeporganisatie Al-Jazeera toonde beelden van paramedici die mensen redden na een vermoedelijke aanval op een auto op het stuk weg. Een AP-verslaggever kon een Israëlische tank op straat zien.