Grote pro-Palestina demonstratie Londen verstoord door tegendemonstranten

Volgens schattingen van de politie namen vandaag ongeveer 300.000 mensen deel aan een grote pro-Palestijnse demonstratie in Londen. In gezangen en op borden eisten ze 'Vrijheid voor Palestina' en een einde aan de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. De organisatoren hadden meer dan 500.000 mensen verwacht. Aanvankelijk werden er geen overtredingen gemeld. De menigte marcheerde van Hyde Park over Vauxhall Bridge naar de Amerikaanse ambassade aan de Theems. Britse vakbonden en politici namen ook deel aan de protestmars, waaronder de voormalige leider van de Labourpartij, Jeremy Corbyn. Deelnemers zwaaiden met Palestijnse vlaggen en riepen slogans als 'Staakt-het-vuren nu' en 'Bevrijd Palestina'.

Demonstranten zwaaiden met Palestijnse vlaggen en riepen op tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Ruim 1.800 politieagenten begeleidden de demonstratie, die vreedzaam leek te verlopen. Aan de zijlijn van de betoging waren er echter botsingen tussen deelnemers aan een tegendemonstratie van Britse nationalisten en de politie. 

De veiligheidssituatie werd als delicaat beschouwd - ook omdat de jaarlijkse viering van Armistice Day, waarop het Verenigd Koninkrijk de doden van de Eerste Wereldoorlog herdenkt, op dezelfde dag plaatsvond. Er braken kleine rellen uit tussen demonstranten en tegendemonstranten in de buurt van de Cenotaph, een belangrijk monument uit de Eerste Wereldoorlog in de regeringswijk van Londen. De tegendemonstranten hadden geprobeerd door de politiebarrières te breken. Een groot deel van de tegendemonstranten was volledig in het zwart gekleed, droeg maskers en droeg Engelse en Britse vlaggen.

In de wijk Chinatown vielen tegendemonstranten politieagenten aan. Het plaatsvervangend hoofd van de Londense politie, Laurence Taylor, had eerder verklaard dat onder de tegendemonstranten "waarschijnlijk" ook voetbalhooligans zaten. Volgens Britse media bevond Tommy Robinson, de leider van de rechtsradicale English Defence League, zich onder hen. Hierbij zijn 82 mensen gearresteerd.

Politiek geschil in de aanloop
De pro-Palestijnse demonstratie was gericht tegen de militaire actie van Israël in de Gazastrook. Met zijn massale aanvallen daar reageert het Israëlische leger op de ongekend brute aanval van Hamas op Israël. Honderden Hamas-strijders vielen op 7 oktober Israëlisch grondgebied binnen en begingen wreedheden, vooral tegen burgers, waaronder veel kinderen. Volgens Israëlische rapporten werden 1.200 mensen gedood en zijn er ongeveer 240 mensen gegijzeld. Volgens cijfers van Hamas, die niet onafhankelijk geverifieerd kunnen worden, zijn er sindsdien meer dan 11.000 mensen gedood in de Gazastrook, waaronder 4.500 kinderen.

De pro-Palestina demonstratie in Londen had in de aanloop naar het evenement al tot politieke controverse geleid. De Britse premier Rishi Sunak had de deelnemers vrijdag opgeroepen om "respectvol en vreedzaam" te demonstreren. Verschillende van zijn ministers hadden eerder opgeroepen om de demonstratie te verbieden - wat critici zagen als onacceptabele inmenging in het werk van de politie. Bij eerdere pro-Palestijnse demonstraties had de Londense politie ongeveer 100 mensen gearresteerd - onder meer omdat ze de islamistische Palestijnse organisatie Hamas zouden steunen, die zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de EU als terroristische organisatie is geclassificeerd.