Oekraïense special forces vechten in Soedan tegen Wagner-huurlingen

Oekraïense speciale troepen zouden actief zijn in Soedan en strijden daar tegen Wagner-huurlingen . Een twee minuten durend fragment gepubliceerd door de krant Kyiv Post beweert een elite-eenheid van de Oekraïense militaire inlichtingendienst te laten zien die een gebouw op de begane grond omsingelt.

Op infraroodbeelden vastgelegd door een spotter-drone zijn ten minste twee figuren te zien die in een kamer op de tweede verdieping staan. Vervolgens worden verschillende raketgranaten op het gebouw afgevuurd. Op een gegeven moment beginnen sommige figuren terug te schieten op de Oekraïense agenten, terwijl anderen ontsnappen naar een stedelijk gebied.

De beelden zijn schijnbaar 's nachts opgenomen. Een tweede drone-video die overdag werd opgenomen, leek een aantal mannen te laten zien die door de straten van een bevolkte stad renden terwijl er explosies klonken in het gebied. De bron van de ontploffingen is onduidelijk, maar sommige van de inslagen veroorzaken enorme vuurballen die zich over de lengte van sommige laagbouwgebouwen uitstrekten.

Volgens een bron in de Oekraïense veiligheids- en defensiesector is er momenteel een operatie gaande om “de Wagner PMC, hun lokale terroristen en de speciale diensten van de Russische Federatie” in het Afrikaanse land op te ruimen .

In een gesprek met Kyiv Post voegde de bron toe: “De beelden tonen waarschijnlijk het werk van speciale eenheden van het hoofdinlichtingendirectoraat van het Ministerie van Defensie van Oekraïne ( HUR ).” Hij weigerde details te geven vanwege veiligheidsproblemen.

De bron zei dat de beelden “in de afgelopen twee weken” waren gefilmd in een niet nader genoemde Soedanese stedelijke locatie. Kiev Post heeft beide video's niet onafhankelijk geverifieerd.

De Oekraïense regering heeft noch officieel de inzet van veldoperatoren in Soedan erkend, noch de uitvoering van operaties gericht op Wagner-strijders in het land. Vorige maand meldde CNN dat een reeks drone-aanvallen gericht op door Wagner gesteunde rebellen nabij de hoofdstad van Soedan “karakteristiek” waren voor de speciale strijdkrachten van Kiev.

Een hoge Soedanese bron vertelde CNN dat ongeveer 90 procent van de RSF-wapens afkomstig was van Wagner, en voegde eraan toe dat de aanvoer niet is gestopt, ondanks de dood van Wagner-leider Yevgeny Prigozhin en zijn plaatsvervanger Dmitry Utkin bij een vliegtuigongeluk in Rusland.

In september zei president Zelenskyy dat hij een geïmproviseerde ontmoeting had gehad met het hoofd van de Soedanese Soevereine Raad, Abdel Fattah al-Burhan, terwijl hij op reis was via de Ierse luchthaven Shannon. “We bespraken onze gemeenschappelijke veiligheidsuitdagingen, namelijk de activiteiten van illegale gewapende groepen die door Rusland worden gefinancierd”, zei hij in een bericht op sociale media.