Douane vindt 77.000 illegale medicijnen zoals anabolen en erectiepillen bij PostNL

Bij een speciale speuractie in het internationale postcentrum van PostNL in Den Haag hebben de douane en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ruim zevenhonderd pakketten met ruim 77.000 illegale geneesmiddelen gevonden. Alle pakketten zijn in beslag genomen en vernietigd. De actie, vorige maand, maakte deel uit van de internationale bestrijdingsaanpak  Pangea onder leiding van Interpol.

Er waren in Den Haag veel erectiemiddelen en 'doping-gerelateerde' middelen bij, zoals anabolen, laten de instanties donderdag weten. Dat was bij vergelijkbare acties eerder ook al het geval. “Opvallend dit jaar waren zendingen met verdovingscrème, die wordt gebruikt in de tattoowereld, en diabetesmedicijnen, recent regelmatig in het nieuws als afslankmiddel”, melden ze verder. Meer hierover bij Skipr

Pangea
De actie Pangea vindt jaarlijks wereldwijd plaats onder regie van Interpol. In Nederland voeren de IGJ en Douane deze samen uit. Het doel van de Nederlandse actieweek is om een indruk te krijgen welk type geneesmiddelen het land binnenkomen, waar ze vandaan komen en in welke hoeveelheden. Maar ook om aandacht te vragen voor de risico’s van de illegale handel in geneesmiddelen.

Rol sociale media
De inspectie ziet dat naast websites, de illegale handel steeds vaker plaatsvindt via sociale media, of dat het gebruik van middelen daar wordt gepromoot.

“We krijgen bijvoorbeeld meldingen over studenten die via instagram ADHD-pillen aanbieden om de concentratie te verhogen. En we zien veel aandacht van influencers voor afslankmedicatie. Maar er is geen enkele controle op deze medicijnen. Als koper weet je niet wat erin zit, er bijwerkingen zijn en wat het doet in combinatie met andere middelen. Dit zijn niet voor niets geneesmiddelen waarvoor een recept nodig is van je eigen (huis)arts. En als je ze via een online-apotheek aanschaft dan alleen bij een apotheek die beschikt over het EU-logo”, aldus een betrokken IGJ-inspecteur.

De Douane benadrukt het belang van reguliere controles: "Met deze internationale actie, waarbij in Nederland de IGJ en Douane nauw hebben samengewerkt, krijgen we meer inzicht over de illegale handel in geneesmiddelen. Belangrijkste boodschap aan de consumenten is: bestel geen geneesmiddelen via internet. Het is gevaarlijk voor de gezondheid en bovendien verboden."