Anti-semitische rellen in Dagestan, stormloop op vliegveld waarbij 20 gewonden

Als gevolg van de oorlog in het Midden-Oosten zijn er steeds meer anti-Joodse aanvallen in de door moslims gedomineerde Russische Noord-Kaukasus. In Makhachkala in de Republiek Dagestan drong zondagavond een menigte mensen het vliegveld binnen omdat daar een vliegtuig uit Tel Aviv was geland met naar verluidt vluchtelingen uit Israël aan boord. Ook stormden talloze mensen het vliegveld op.

Bij het incident raakten ruim twintig mensen gewond, onder wie politie en burgers, meldde het Russische staatspersbureau Tass maandagavond, daarbij verwijzend naar het plaatselijke ministerie van Volksgezondheid. Tien mensen zijn in het ziekenhuis behandeld, van wie twee zich in kritieke toestand bevinden

Het vliegveld werd tijdelijk gesloten en aankomende vliegtuigen werden omgeleid naar andere luchthavens, zei staatsluchtvaarttoezichthouder Rosawiazija Tass. Rosawiazija maakte later bekend dat veiligheidstroepen het gebied hadden ontruimd. De luchthaven blijft tot 6 november gesloten.

Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken werden 60 mensen gearresteerd. 

De VS en Israël veroordelen de antisemitische protesten
De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad veroordeelde de “antisemitische protesten” in Dagestan. “De Verenigde Staten staan aan de zijde van de hele Joodse gemeenschap in het licht van een wereldwijde toename van antisemitisme. Er is nooit een excuus of rechtvaardiging voor antisemitisme”, schreef woordvoerster Adrienne Watson die avond op het X-platform.

Israël had de Russische autoriteiten zondag eerder opgeroepen zijn burgers te beschermen. “Van de Russische wetshandhavingsautoriteiten wordt verwacht dat ze de veiligheid van alle Israëlische burgers en Joden garanderen en beslissende actie ondernemen tegen relschoppers en de ongebreidelde ophitsing tegen Joden en Israëli’s”, zeiden het kantoor van premier Benjamin Netanyahu en het ministerie van Buitenlandse Zaken gezamenlijk.

Israël neemt pogingen om Israëlische burgers en Joden schade toe te brengen zeer serieus en houdt de gebeurtenissen in Dagestan in de gaten, aldus de verklaring. De Israëlische ambassadeur in Rusland, Alex Ben Zvi, werkt samen met de Russische autoriteiten om het welzijn van Joden en Israëliërs daar te waarborgen.

Extremistische leuzen
Zaterdag omsingelde een menigte een hotel in de stad Khasavyurt, Dagestan, vanwege een gerucht dat daar vluchtelingen uit Israël zouden worden gehuisvest. Het staatsagentschap Ria bevestigde dit incident. Volgens lokale berichten braken enkele tientallen mannen het hotel binnen om de paspoorten van hotelgasten te controleren. De politie heeft het hotel afgesloten.

De situatie wordt verergerd door het feit dat de evacuatievluchten voor Russische burgers uit Tel Aviv landen in de overwegend islamitische Noord-Kaukasus, namelijk op de luchthavens Makhachkala, Mineralnye Vody en Sotsji.

In Nalchik werden zondag banden in brand gestoken naast een in aanbouw zijnd Joods cultureel centrum, meldde het Russische staatspersbureau Ria. Volgens de veiligheidsautoriteiten van de Republiek Kabardië-Balkarië was het gebouw beklad met extremistische leuzen. Volgens foto’s stond er ‘Dood aan de Joden’.

President van de Republiek Dagestan: Laat u niet ophitsen
In de republiek Karatsjajevo-Tsjerkessië eisten demonstranten de deportatie van de plaatselijke Joodse bevolking.

Het hoofd van de Republiek Dagestan, Sergei Melikov, riep de bevolking op zich niet te laten ophitsen door extremisten die de situatie wilden destabiliseren. “Vanwege het de desinformatie die door onze vijanden werden verspreid, stonden sommige zeer jonge mensen op het punt de wetten te overtreden”, schreef hij op Telegram. De islamitische geestelijken in de regio maken ook duidelijk: “Antisemitisme hoort niet thuis in de multi-etnische Noord-Kaukasus.”

President Vladimir Poetin had vorige week een ontmoeting met de hoofden van de religies die in Rusland vertegenwoordigd zijn vanwege het geweld in het Midden-Oosten. Hij riep op tot vreedzaam samenleven tussen volkeren en religies in het land.