Egypte verplaatst troepen naar de zuidelijke grens met Gaza

De grensovergang Rafah is de enige in de Gazastrook die niet naar Israël leidt. Maar Egypte wil geen onderdak bieden aan Palestijnen die op de vlucht zijn voor gevechten tussen het Israëlische leger en Hamas. In plaats daarvan verplaatst het land duizenden troepen naar het gebied.

De buurlanden van Israël bereiden zich voor op de gevolgen van een mogelijke grondoffensief in de Gazastrook. Het persbureau AP meldt, onder verwijzing naar een hoge functionaris van het Egyptische veiligheidsapparaat, dat het Egyptische leger duizenden troepen naar de zuidelijke grens van het Palestijnse kustgebied heeft verplaatst. Er zijn “ongekende maatregelen” genomen om een grensoverschrijding te voorkomen, wordt gezegd. De veiligheidsfunctionaris noemde een mogelijke grondoffensief van Israël in de Gazastrook een “ernstige fout”.

Volgens informatie staat Egypte in nauw contact met de Verenigde Staten en Europese regeringen en probeert het de Israëlische grondoperatie te voorkomen. Ook is de oprichting van “veilige zones” binnen de Gazastrook en hulpleveringen via de grensovergang Rafah onderwerp van gesprek. Rafah is de enige grensovergang van de Gazastrook naar Egypte. Alle andere checkpoints leiden naar Israël.

De Verenigde Staten onderhandelen met Egypte
Het land had na de terreuraanslagen van Hamas een blokkade opgelegd aan het gebied. Vanochtend gaf het Israëlische leger uiteindelijk meer dan een miljoen Palestijnen de opdracht om het noorden van de Gazastrook te verlaten. “Het leger roept alle burgers van Gaza-Stad op om hun huizen te verlaten voor hun eigen veiligheid en bescherming”, zei legerwoordvoerder Jonathan Conricus. Volgens hem moesten mensen zich begeven naar een gebied ten zuiden van Wadi Gaza, dat ongeveer in het midden van het slechts 40 kilometer lange gebied ligt. 

De Amerikaanse regering heeft de Egyptische regering opgeroepen om Rafah open te stellen voor Palestijnse burgers. “Het is echter nog steeds gesloten. Dat betekent echter niet dat we niet blijven proberen om met de Israëli’s en de Egyptenaren te praten over de openstelling en een veilige uitreis”, zei de communicatiedirecteur van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby.

Humanitaire crisis
De Verenigde Naties riepen Israël onmiddellijk op om de instructie om te vluchten in te trekken. Er dreigt een “catastrofale situatie”, zei een VN-woordvoerder. Het VN-Agentschap voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) verklaarde dat “de omvang en snelheid waarmee de humanitaire crisis zich ontvouwt, angstaanjagend zijn. De Gazastrook verandert snel in een hel en staat op de rand van instorting.”

De islamistische Hamas voerde afgelopen weekend een reeks van zeer geweldadige aanvallen uit en vuurde hierbij zo'n 3000 raketaanvallen uit op Israël vanuit Gaza. Gewapende Palestijnen  drongen via land, zee en lucht Israël binnen en vielen mensen aan in verschillende plaatsen nabij de grens van de Gazastrook. Het Israëlische leger reageerde hierop met massieve bombardementen op Gaza.