Trump zou over geheime details kernonderzeeërs hebben gekletst

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zou na het einde van zijn ambtstermijn geheime informatie over kernonderzeeërs hebben gedeeld met een Australische zakenman. Dat melden onder meer de Amerikaanse omroep ABC en de krant ‘New York Times’, waarbij mensen worden aangehaald die bekend zijn met de zaak.

De Republikein maakte de details bekend tijdens een diner op zijn privélandgoed Mar-a-Lago in de Amerikaanse staat Florida. De Australische miljardair zou vervolgens de details over de onderzeeërs hebben verspreid. Hij werd door het Openbaar Ministerie ondervraagd als onderdeel van het lopende onderzoek tegen Trump. 

Informatie over kernkoppen
De naam van de Australische miljardair komt niet voor in de aanklacht in de zaak. Volgens berichten in de media zou het om Anthony Pratt gaan; hij staat aan het hoofd van een groot bedrijf in de verpakkingsindustrie.

Volgens de New York Times liet Trump de man geen geheim materiaal zien, maar sprak hij wel met hem over geheime informatie. Concreet zou de ex-president volgens de krant hebben gesproken over hoeveel kernkoppen zich aan boord van de onderzeeërs bevonden en hoe dicht de onderzeeërs bij Russische boten konden komen zonder opgemerkt te worden.

Pratt zou de informatie vervolgens hebben gedeeld met 45 mensen, waaronder Australische overheidsfunctionarissen, voormalige Australische premiers en journalisten, aldus ABC. Het is onduidelijk of de informatie die Trump onthulde waar is. Pratt heeft nu echter het advies gekregen om te stoppen met het verspreiden van de informatie.