MotoGP-coureur Martin domineert sprintrace Japan, Veijer in Moto3 vanaf P10

Op de Twin Ring Motegi is in de MotoGP zaterdagochtend de sprintrace voor de Grand Prix van Japan afgewerkt. Dat werd niet de meest spannende sprintrace ooit, maar was achter de eerste twee posities toch wel vermakelijk.

Jorge Martin had de poleposition veroverd en had Francesco Bagnaia en Jack Miller naast zich op de eerste rij. Marco Bezzecchi ging in de kwalificatie al snel fors onderuit, maar pakte toch een prima vierde startplek, naast Brad Binder en Fabio Di Giannantonio, met Marc Marquez, Maverick Viñales en Aleix Espargaro op de derde rij.

Martin kende een uitstekende start en nam gelijk de leiding, voor de KTM's van Miller en Binder. Bagnaia en Marquez volgden, voor Bezzecchi, Johann Zarco en Di Giannantonio. Binder opende al snel met succes de aanval op teamgenoot Miller, terwijl Zarco een succesvolle poging deed om de zesde plek over te nemen van Bezzecchi.

In de slotfase wist Bagnaia dan eindelijk een succesvolle aanval te plaatsen op Miller's derde plek. Marquez had het ondertussen moeilijk en werd gepasseerd door Zarco en Bezzecchi, waarna Zarco nog probeerde om de aansluiting bij Miller te vinden. Dat lukte, maar een inhaalactie kwam nét te laat. Martin pakte een zeer overtuigende zege, voor Binder, Bagnaia, Miller, Zarco en Bezzecchi.

Zondagochtend opent de Moto3 de racedag om 05.00 uur Nederlandse tijd, met Collin Veijer op de tiende startplek en Jaume Masia, Deniz Öncü en Matteo Bertelle op rij één. Om 06.15 uur volgt de Moto2, met Somkiat Chantra, Ai Ogura en Jake Dixon op de eerste rij, Zonta van den Goorbergh vanaf plek vijftien en Bo Bendsneyder op de 21e plek. De MotoGP gaat tot slot om 08.00 uur van start, met dezelfde opstelling als zaterdag.