Geen Gronings gas deze winter, voor het eerst sinds 60 jaar

Vanaf aanstaande zondag zal er vanwege het risico op aardbevingen geen gas meer worden gewonnen uit het Groningenveld. De enige bron van aanzienlijke hoeveelheden Nederlands gas zal dan de gasvelden in de Noordzee zijn. Het merendeel van het gas dat in Nederland wordt gebruikt, wordt nu geïmporteerd uit het buitenland.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is er ook geen gas via de pijpleiding uit Rusland meer beschikbaar zijn. Nederland is daarom voornamelijk afhankelijk van gas uit Noorwegen en vloeibaar gas (lng) uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. De totale hoeveelheid geïmporteerd gas is groter dan de hoeveelheid die wordt verbruikt, omdat Nederland fungeert als doorvoerland voor gas.

Een deel van het gas wordt via Duitsland en België verder Europa ingestuurd. De capaciteit voor import van vloeibaar gas uit andere delen van de wereld is aanzienlijk uitgebreid. Zo is de Gate Terminal in Rotterdam vergroot en wordt ook de capaciteit van de nieuwe drijvende terminal in de Eemshaven verder opgevoerd. Deze winter staat Nederland er goed voor, zoals Bart Jan Hoevers, directeur van Gasunie Transport Services, uitlegt: “De gasopslagen zijn bijna voor 100 procent gevuld en dat is aan het begin van de winter de beste positie die je je gegeven de omstandigheden kan wensen.” Het vullen van de gasopslagen verliep niet zonder problemen. De Nederlandse overheid heeft bedrijven overgehaald om tegen hoge gasprijzen toch gas op te slaan voor deze winter, via Energie Beheer Nederland. Deze zomer heeft het kabinet nog eens 210 miljoen euro extra gereserveerd om de vullingsgraad boven de 80 procent te krijgen.