Veroordeling voor hockeycoach die ontucht pleegde met meisje

Een 59-jarige man uit Hengelo is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand en een taakstraf van 120 uur. Daarnaast mag hij 3 jaar lang vanuit geen enkele functie met minderjarige kinderen werken.

De man gaf training aan een jeugdteam van het Utrechtse Kampong, waar hij tot tweemaal toe ontucht pleegde met hetzelfde meisje. 

Broekzak
De ontucht vond plaats op het hockeyveld van Kampong, in de periode november 2021 / maart 2022. De verdachte werd aangehouden door de politie nadat het meisje tegenover haar ouders had verteld wat er was gebeurd. Volgens haar vroeg de man of zij haar hand in zijn broekzak wilde stoppen. Bij de politie verklaarde de man dat hij geen idee had hoe het zover heeft kunnen komen en dat het initiatief bij het meisje lag. Maar op zitting gaf hij toe dat hij het toch aan haar heeft gevraagd, hij zich bewust was van het feit dat ze zijn geslachtsdeel vasthield en ook aanwijzingen gaf wat ze moest doen.

Tweede keer
De verdachte verklaarde op zitting dat hij, ondanks dat hij na de eerste keer was geschrokken, toch nog een tweede keer de fout in is gegaan. Hij vroeg toen of ze nog een keer haar hand in zijn broekzak wilde stoppen. Het meisje deed dat. De officier van justitie neemt het de verdachte kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als hockeytrainer. Hij eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een taakstraf van 120 uur. Daarnaast zou de man 3 jaar lang geen training mogen geven aan minderjarigen in de sportwereld. 

Straf
Volgens de rechtbank is wettig en overtuigend bewezen dat de man de ontucht pleegde. Hij heeft zelf toegegeven dat hij het initiatief nam en vervolgens aanwijzingen aan het meisje gaf. De man wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet hij een taakstraf uitvoeren van 120 uur. Hij moet zich ook houden aan aanwijzingen van de Reclassering. Ook als een behandeling wordt geadviseerd. Tot slot beslist de rechtbank dat de man 3 jaar lang vanuit geen enkele functie met minderjarigen mag werken. Deze maatregel rijkt dus verder dan enkel de sportwereld waar de officier van justitie om vroeg.