Omtzigt: PVV respecteert rechtsstaat niet, dus geen interesse in samenwerking

Pieter Omtzigt blijft standvastig in zijn besluit om niet met de PVV in een regering te willen. Tijdens het tv-programma Buitenhof verklaarde hij dat de standpunten van die partij “de fundamenten van de rechtsstaat aantasten” en dat hij daar grote bezwaren tegen heeft.

Omtzigt benadrukte dat hij met zijn partij Nieuw Sociaal Contract juist wil regeren met partijen die de rechtsstaat respecteren, en in zijn ogen hoort de PVV daar niet bij. “Dat is de afgelopen jaren zeker niet gebleken.”

Het feit dat partijleider Geert Wilders gisteren in De Telegraaf verklaarde dat de PVV de scherpe randjes heeft afgeschuurd, verandert niets aan Omtzigt’s standpunt. Ook de “dringende oproep” van Wilders in het artikel om hem niet uit te sluiten, heeft geen invloed op zijn eerdere beslissing. Omtzigt wilde niet expliciet zeggen dat hij de PVV uitsluit, maar hij maakte wel duidelijk dat hij weinig interesse heeft om met Wilders samen te werken. Hij opperde ook de mogelijkheid van een minderheidscoalitie, waarbij er geen strikt regeerakkoord nodig is. Dit zou meer ruimte bieden voor discussie in het parlement.