Marokko: bijna 2900 doden, maar 4 landen mogen ter plaatse helpen zoeken

Vier dagen na de zware aardbeving in Marokko gaat de zoektocht naar honderden vermiste personen door in moeilijk bereikbare gebieden. Voor de hulpdiensten is het een race tegen de klok: deskundigen geven een richtlijn van 72 uur waarin een mens maximaal zonder water kan overleven. 

Spaanse reddingsteams en vrijwilligers blijven zoeken naar slachtoffers onder het puin. Er moet ook worden gezorgd voor noodopvang voor honderden gezinnen. Vooral in de afgelegen bergdorpen is de aanvoer van water en voedsel moeilijk. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het dodental inmiddels opgelopen tot bijna 2.900. Ruim 2.500 mensen raakten gewond.

Volgens officiële informatie zijn tot nu toe in het hele land minstens 2.862 mensen omgekomen. Zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekend maakte, raakten zeker 2.562 mensen gewond. De aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter - de ergste in Marokko in tientallen jaren - vond vrijdagavond laat plaats. Het epicentrum lag ten zuidwesten van Marrakech. Sindsdien is het Noord-Afrikaanse land getroffen door verdere naschokken. 

De autoriteiten hebben nu veldhospitalen opgezet in de buurt van het epicentrum om de gewonden te verzorgen, zei minister van Justitie Abdel Latif Wehbe tegen de Arabische televisiezender Al-Arabiya. Maandag dropten militaire helikopters hulppakketten boven moeilijk bereikbare gebieden. 

De Europese Unie verstrekte een miljoen euro voor humanitaire hulp. Het geld moet helpen de meest urgente behoeften van de zwaarst getroffenen te dekken. De Commissie staat ook in contact met de EU-landen om noodteams te mobiliseren als Marokko daarom vraagt. Frankrijk steunt het werk van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) in het land met vijf miljoen euro.  

Hoewel meerdere landen, waaronder Nederland, hulp ter plaatse aanboden om te helpen zoeken naar overlevenden, heeft Marokko tot nu toe slechts de inzet door vier landen geaccepteerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei zondagavond laat dat de autoriteiten een nauwkeurige beoordeling van de behoeften ter plaatse hadden uitgevoerd. Men concludeerde dat het gebrek aan coördinatie in dergelijke situaties zou kunnen leiden tot mindere resultaten. Daarom wil men in eerste instantie alleen in te gaan op het aanbod van hulp door de bevriende landen Spanje, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.

Ondertussen heeft de Franse hulporganisatie Secouristes sans frontières (Redders zonder Grenzen), die gespecialiseerd is in het redden van mensen die vastzitten onder puin, hun aanbod ingetrokken om een negenkoppig reddingsteam naar Marokko te sturen nadat ze geen toestemming kregen om naar het rampgebied te reizen. Oprichter Arnaud Fraisse zei: "Onze rol is niet om lijken op te sporen."