Rolstoeltennisster De Groot wint alle Grand Slam-titels voor derde jaar op rij

Naast de finales van de enkelspeltoernooien, gewonnen door Novak Djokovic en Coco Gauff, zijn er op de US Open natuurlijk nog de nodige finales gespeeld. Niet verrassend scoorde ook Nederland weer bijzonder goed, uiteraard in het rolstoeltennis, waar Nederland met name bij de vrouwen al jaren hét topland is.

Vrouwendubbels
In de finale stonden de nummers twaalf en zestien van de plaatsingslijst tegenover: het Duits-Russische duo Laura Siegemund/Vera Zvonareva tegen Gabriela Dabrowski uit Canada en de Nieuw-Zeelandse Erin Routliffe. Dat leverde een spannende eerste set op, waarin een eveneens spannende tiebreak gewonnen werd door Dabrowski en Routliffe. Dat gaf hen vleugels en in set twee maakten ze het af: 7-6 (9), 6-3 - Routliffe zorgde voor de eerste Nieuw-Zeelandse US Open-titel ooit, Dabrowski won als eerste Canadese een Grand Slam-dubbeltitel.

Rolstoeltennis, vrouwenenkelspel
Er staat al jaren geen maat op Diede de Groot, die sinds begin 2021 überhaupt geen enkelspelwedstrijd verloor. Op de US Open haalde ze voor de zevende keer in zeven deelnames de finale en voor de zevende keer op rij speelde ze daarin tegen de Japanse Yui Kamiji, die alleen bij De Groot's debuut in 2017 won. Dat zat er ook dit jaar echter geen moment in, met twee keer 6-2 pakte De Groot haar twintigste Grand Slam-titel in het enkelspel en completeerde ze het derde opeenvolgende jaar waarin ze alle vier titels pakte.

Rolstoeltennis, vrouwendubbelspel
Samen met Jiskie Griffioen zat De Groot weer in de finale, nadat het duo eerder dit jaar de Wimbledontitel pakte. Dit keer zat de titel er echter niet in: de twee moesten verstek laten gaan, de reden daarvan moet uw redacteur u helaas schuldig blijven - het vermoeden is een blessure, aangezien Griffioen in de halve finales van het enkelspel na één set op moest geven tegen Kamiji. De titel ging zo naar Kamiji en haar Zuid-Afrikaanse dubbelpartner Kgothatso Montjane.

Rolstoeltennis, mannenenkelspel
Een Brits onderonsje in de finale, waarin Alfie Hewett met 6-4, 6-3 van Gordon Reid won voor een succesvolle verdediging van zijn titel. Maikel Scheffers werd in de eerste ronde uitgeschakeld, net als Tom Egberink, terwijl Ruben Spaargaren in de kwartfinales sneuvelde.

Rolstoeltennis, mannendubbelspel
De Fransman Stephane Houdet speelde met zijn Japanse kompaan Takashi Sanada tegen Sanada's landgenoten Takuya Miki en Tokito Oda, een duel dat ze met twee keer 6-4 wonnen. Scheffers en de Belg Joachim Gerard sneuvelden in de kwartfinales, net als Egberink/Spaargaren.

Rolstoeltennis, quads enkelspel
De Nederlanders domineren sinds begin vorig jaar, met de jonge Niels Vink en Sam Schröder die vorig jaar alle titels verdeelden en dat ook dit jaar voor elkaar kregen. Schröder won de Australian Open, Vink pakte Roland Garros en Wimbledon en in New York won Schröder de finale met 6-3, 7-5.

Rolstoeltennis, quads dubbelspel
Niet verrassend waren Vink en Schröder samen al helemaal een maat te groot voor de rest: in de finale wonnen ze met 6-1, 6-2 van de Brit Andy Lapthorne en de Zuid-Afrikaan Donald Ramphadi, hun derde titel op rij in New York.

Junioren, mannenenkelspel
João Fonseca haalde op de eerste drie Grand Slam-toernooien van het jaar de kwartfinales, dit keer schopte de Braziliaan het tot de finale én de titel: hij klopte de Amerikaan Learner Tien met 4-6, 6-4, 6-3.

Junioren, mannendubbelspel
Max Dahlin uit Zweden en de Est Oliver Ojakäär veroverden de titel in een spannende finale tegen de Italiaan Federico Bondioli en Joel Schwärzler uit Oostenrijk, die pas in de supertiebreak van set drie werd beslist: 3-6, 6-3 [11-9].

Junioren, vrouwenenkelspel
De Amerikaanse Katherine Hui sneuvelde bij de senioren in de kwalificaties, maar benutte haar wildcard bij de junioren optimaal: in de finale pakte ze met twee keer 6-4 de winst tegen de Tsjechische Tereza Valentova.

Junioren, vrouwendubbelspel
Ook hier een spannende dubbelfinale en wel tussen Mara Gae uit Roemenië en de Russische Anastasiia Gureva aan de ene kant en het Japanse duo Sara Saito/Nanaka Sato aan de andere kant. De titel ging naar Gae en Gureva: 1-6, 7-5 [10-8].