Oekra´ne pakte ruim 20.000 mannen op die wilden ontsnappen aan dienstplicht

Sinds de Russische invasie ruim anderhalf jaar geleden begon, hebben Oekraïense grenswachten naar eigen zeggen voorkomen dat meer dan 20.000 dienstplichtige mannen het land ontvluchtten. 

“In totaal hebben de grenswachten sinds 24 februari vorig jaar ongeveer 14.600 mensen gearresteerd die Oekraïne illegaal wilden verlaten”, zei grenswachtwoordvoerder Demchenko op televisie. Daarnaast werden ongeveer 6.200 mannen opgepakt met vervalste uitreisvergunningen.

Vluchtelingen worden vooral opgepakt aan de 'groene grens'.
Veel Oekraïners proberen de militaire dienst te ontlopen. Demchenko zei dat vluchtelingen vooral werden gesnapt aan de 'groene grens' met Roemenië en de Republiek Moldavië. Het gaat dan met name om mannen tussen de 18 en 60 jaar. De autoriteiten hadden eerder meegedeeld dat alleen al in de rivier de Tyssa (Theiss), die Oekraïne van Roemenië en Hongarije scheidt, minstens 19 mannen waren verdronken. Sommigen vroren dood tijdens hun vluchtpoging door de Karpaten.

Aan het begin van de oorlog werd een algemene mobilisatie bevolen, inclusief een verbod om het land te verlaten voor dienstplichtige mannen tussen de 18 en 60 jaar. Volgens het EU-statistiekbureau Eurostat zijn echter ruim 650.000 Oekraïense mannen tussen 18 en 64 jaar als vluchteling geregistreerd in de 27 EU-landen en in Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.

Pro Asyl benadrukt het recht om militaire dienst te weigeren
De manier waarop de Oekraïense regering omgaat met gewetensbezwaarden blijft kritiek ontvangen. De woordvoerder van het vluchtelingenbeleid van de mensenrechtenorganisatie Pro Asyl, Alaows, zei op Deutschlandfunk dat iedereen het recht heeft om militaire dienst te weigeren.

Hij veroordeelde de overwegingen van de Oekraïense regering om bij de EU-landen een aanvraag in te dienen voor de uitlevering van dienstplichtigen die het land illegaal hebben verlaten. Alaows verwees naar een Europese richtlijn die stelt dat alle mensen uit Oekraïne tijdelijke bescherming zullen krijgen – dit geldt ook voor mannen.