Poetin: minder zware sancties, anders geen graandeal

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat de deal die Oekraïne toestond graan veilig via de Zwarte Zee te exporteren niet zal worden hersteld totdat het Westen zijn verplichtingen nakomt om de sancties op Russische landbouwexport te versoepelen.

Volgens president Recep Tayyip Erdogan bereiden de Verenigde Naties en Turkije nieuwe voorstellen voor voor het graanakkoord over de export uit Oekraïne. Na zijn ontmoeting met de Poetin in Sotsji zei Erdogan dat hij gelooft dat er snel een oplossing kan worden gevonden. Het gesprek ging over de vraag hoe de overeenkomst gered kon worden. “De alternatieve voorstellen die op de agenda zijn geplaatst, kunnen geen duurzaam, veilig en stabiel model bieden dat gebaseerd is op samenwerking tussen de partijen, zoals het Zwarte Zee-initiatief”, zei Erdogan op een gezamenlijke persconferentie met Poetin in Sotsji. 

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal Erdogan de heropleving van de graanovereenkomst bespreken met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Erdogan staat in nauw contact met de VN, die op basis van Turkse bijdragen een nieuw pakket heeft samengesteld "dat bedoeld is om de weg vrij te maken voor de heropleving van het initiatief", zo wordt hij geciteerd door de Turkse televisiezender TRT. 

Oekraïne heeft het verzoek van Turkije om concessies te doen aan Rusland voor het hervatten van de graanovereenkomst. De regering in Kyiv zal geen enkele versoepeling van de sancties tegen Rusland tolereren, wat een vorm van ‘verzoening’ zou zijn, zei de Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podoliak tegen Reuters.