Bol met overmacht wereldkampioene op 400m horden

In het Hongaarse Boedapest is donderdag de zesde dag van het wereldkampioenschap atletiek afgewerkt. Het was dan eindelijk de dag waarop het eerste Nederlandse goud moest komen en de aanwezige fans werden niet teleurgesteld.

400m horden vrouwen, finale
Vooraf was één ding duidelijk: zonder valpartij of blessure was er écht niemand in Boedapest die Femke Bol zou kunnen verslaan. Dat bleek tijdens de race ook, ze had de boel uitstekend onder controle en snelde naar een bijzonder overtuigende wereldtitel - de zesde ooit voor Nederland - in 51,70 seconden. Het zilver ging in 52,80 seconden naar de Amerikaanse Shamier Little, één honderdste voor de Jamaicaanse Rushell Clayton.

100m horden vrouwen, finale
Danielle Williams pakte in 2015 ietwat verrassend de wereldtitel, acht jaar later lukte het de Jamaicaanse weer. In een heerlijke race snelde ze naar het goud in 12,43 seconden, één honderdste voor Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico en met de Amerikaanse favoriete Kendra Harrison er in 12,46 ook bovenop.

400m mannen, finale
Vooraf leek vrijwel iedereen kans te maken op het goud en dat resulteerde in een fantastische finale. Even leek het er op dat de Brit Matthew Hudson-Smith er met het goud vandoor ging, maar hij werd in de laatste meters voorbij gestoken door de pas 21-jarige Jamaicaan Antonio Watson, die in 44,22 seconden het goud pakte. In 44,31 was er wél prachtig zilver voor Hudson-Smith, krap twee jaar nadat zijn depressie uitmondde in een gelukkig mislukte zelfmoordpoging. De Amerikaan Quincy Hall pakte in 44,37 seconden het brons.

Verspringen mannen, finale
De Griekse olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou sprong in poging één al naar 8,50 meter en de leiding, maar Wayne Pinnock uit Jamaica evenaarde die afstand in poging twee en ging dankzij de 8,40m van zijn eerste sprong naar de leiding. Daar bleef hij heel lang staan, tot Tentoglou's laatste sprong: 8,52 meter, en nadat Pinnock dat niet kon verbeteren pakte de Griek wéér een grote titel. Brons ging ook naar Jamaica, Tajay Gayle ging met 8,27 centimeter op basis van zijn betere tweede poging voorbij landgenoot Carey McLeod.

Kogelslingeren vrouwen, finale
De Canadese Camryn Rogers slingerde de kogel in poging één naar 77,22 meter en dat bleek zowaar al de winnende afstand, hoewel de Amerikaanse Janee' Kassanavoid met 76,36 meter nog een beetje in de buurt kwam. Het was een geheel Noord-Amerikaans feestje, met brons voor de Amerikaanse DeAnna Price (75,41m).

200m vrouwen, halve finales
Tasa Jiya deed het wederom uitstekend: in 22,67 seconden liep ze een nieuw persoonlijk record, goed voor plek vier in de halve finale, maar niet genoeg voor een finaleplek. De Amerikaanse Gabby Thomas was in 21,97 seconden de enige die onder de 22 seconden dook.

200m mannen, halve finales
De boel werd wat uitgesteld door een klein ongeluk: twee van de golfkarretjes die atleten naar het stadion brengen reden tegen elkaar aan, gelukkig zonder grote gevolgen. Taymir Burnet kon zijn prestatie van de series niet herhalen: de Nederlander liep in 20,65 seconden naar de zesde plek in zijn halve finale. De Amerikaanse topfavoriet Noah Lyles was met een beangstigend simpel ogende 19,76 seconden de snelste.

5000m mannen, series
Mike Foppen ging lang mee in de grote groep, maar nadat - opmerkelijk laat - eindelijk de sprint in werd gezet moest hij toch afhaken: twaalfde in 13:38,94 minuten, waar een plek bij de top-8 gevraagd werd. Foppen was overigens niet de grootste naam die eruit lag: de Kenianen Nicholas Kipkorir en Cornelius Kemboi kregen het deksel op de neus voor hun lage tempo en het gokken op de sprint.

35km snelwandelen mannen
Na een kilometer of vijftien koos Aurelien Quinion de aanval en de Fransman hield dat erg lang vol: tot bijna dertig kilometer bleef hij vooraan lopen, maar hij verzamelde ondertussen één waarschuwing teveel en kreeg een tijdstraf, daarna gevolgd door een diskwalificatie. De Spanjaard Alvaro Martin en Brian Daniel Pintado uit Ecuador duelleerden vervolgens om het goud en dat ging naar Martin in 2:24.30 uur, vier tellen voor Pintado en met brons voor de Japanner Masatora Kawano in 2:25.12 uur.

35km snelwandelen vrouwen
Iets minder spannend bij de vrouwen, waar de Spaanse Maria Perez er vandoor ging na een kilometer of twintig - de afstand waarop ze eerder ook al het goud pakte. Niemand kon Perez volgen en in 2:38.40 uur wandelde ze bijzonder overtuigend naar haar tweede goud. Zilver was in 2:40.52 voor de Peruviaanse uittredend wereldkampioene Kimberly Garcia Leon, voor de Griekse Europees kampioene Antigoni Ntrismpioti (2:43.22).