Rekruteert Wagner in Polen?

In Polen heeft de politie reclamestickers in beslag genomen die afkomstig lijken te zijn van de Russische huurlingengroepering Wagner. De stickers in A5-formaat werden opgemerkt in verschillende delen van Krakau door voorbijgangers. Dat zegt een woordvoerster van de lokale politie tegen persbureau dpa.

Op de stickers staat het logo van het Wagner-huurlingenlegioen afgebeeld, met de volgende tekst in het Engels: "We are here. Join us." Volgens de politie leidt een daaronder vermeldde QR-code naar een wervingswebsite voor de huurlingen. De politie probeert de 'plakkers' op te sporen.

Volgens het Poolse strafrecht zijn zowel rekrutering voor buitenlandse legers als huursoldaten en dienst in dergelijke organisaties verboden. Op overtredingen staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

De spanning in Polen is toegenomen sinds troepen van het privéleger van huursoldaatbaas Prigozhin hun kamp hebben opgezet in buurland Wit-Rusland nadat een opstand tegen Moskou mislukte. Volgens de leiding in Minsk zouden de Wagner-strijders het Wit-Russische leger moeten trainen.