Duizenden Pro-Rusland betogers bestormen Franse ambassade in Niger

Aanhangers van de staatsgreep in Niger probeerden zondag de Franse ambassade te bestormen nadat ze door de hoofdstad waren gemarcheerd met Russische vlaggen en de naam van Vladimir Poetin scandeerden.

Duizenden aanhangers van de militaire junta verzamelden zich buiten de ambassade van de voormalige koloniale mogendheid Frankrijk, stenigden het gebouw en staken de deur in brand.

Terwijl de menigte "lang leve Poetin" en "weg met Frankrijk" scandeerden, probeerden sommige aanhangers de ingang te bestormen, voordat de menigte uiteengedreven werd door Nigerese soldaten die traangas afvuurden.

Emmanuel Macron waarschuwde dat iedereen die Franse onderdanen of diplomaten aanvalt zou worden geconfronteerd met "onmiddellijke en stevige" vergelding.

Niger werd gezien als de laatste betrouwbare partner van het Westen in de strijd tegen de jihadisten in de Afrikaanse Sahel-regio, waar Rusland en Westerse landen om invloed strijden. Frankrijk heeft 1.500 soldaten in het land die gezamenlijke operaties uitvoeren met Niger.

Mohamed Bazoum, de verkozen president van Niger, is bij deze staatsgreep afgezet. Generaal Abdourahamane Tchiani, het hoofd van de machtige presidentiële garde, heeft zichzelf tot leider uitgeroepen.

West-Afrikaanse staten hebben de leiders van de staatsgreep in Niger een ultimatum van een week gegeven om de macht terug te geven. Het regionale ECOWAS-blok dreigt geweld te gebruiken als de afgezette gekozen president van Niger niet in functie wordt hersteld.

Buurlanden hebben de junta ook reis- en financiële sancties opgelegd.