Neergeschoten wolf had al meer dan 100 schapen doodgebeten

Uit DNA-onderzoek blijkt dat de wolf die eerder deze maand werd afgeschoten bij het dorp Wapse heeft in zes maanden tijd 103 schapen heeft gedood. Daarnaast blijkt uit gegevens van BIJ12 dat de jonge mannetjeswolf ook een geit en pony heeft gedood, meldt RTV Drenthe.

De wolf werd op zondag 9 juli doodgeschoten op last van de burgemeester nadat een boer had geprobeerd het dier met een hooivork en schep te verdrijven toen de wolf zijn schapen aanviel, de wolf beet de boer in zijn arm.

Uit de gegevens blijkt dat de wolf zich niet liet tegenhouden door wolfwerende maatregelen. Op 10 februari en op 21 januari heeft het dier schapen aangevallen die achter een wolfwerend raster stonden van 120 à 130 centimeter hoog, met daarop een spanning tot 6500 volt.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel de rechtmatigheid van het afschieten van de wolf. Het OM is nog op zoek naar een filmpje dat van het bijtincident met de schapenhouder is gemaakt.  Dierenrechtenorganisaties hebben de politie gevraagd om de onbewerkte beelden van het incident veilig te stellen. Ze willen ook inzicht krijgen in de belhistorie, berichten en foto- en filmmateriaal van alle aanwezigen op het terrein rond het incident.

Vier dierenrechtenorganisaties hebben aangifte gedaan tegen de gebeten schapenhouder en de burgemeester. Ze beweren dat niet de wolf de boer heeft aangevallen, maar dat de boer de wolf heeft aangevallen.