Man opgepakt voor verkopen van computers aan Rusland

Op 11 juli is een 41-jarige man uit Etten-Leur aangehouden. De man wordt verdacht van het omzeilen van de sanctiewetgeving tegen Rusland. Daarom is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en de magazijnvoorraad van verdachte, aangetroffen in zijn woning en zijn bedrijf in Moerdijk. Afgelopen vrijdag heeft de rechter-commissaris de verdachte voor veertien dagen in bewaring besteld.  

Het onderzoek is gestart na informatie van de Douane. De verdachte had een eenmanszaak die computeronderdelen exporteerde naar voornamelijk Rusland. Opmerkelijk is dat na inwerkingtreding van de nieuwe handelssancties tegen Rusland op 26 februari 2022 de export naar Rusland sterk afnam. Daarentegen nam de export naar uitwijklanden zoals Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten sindsdien juist sterk toe. Het opsporingsteam vermoedt dat de verdachte via uitwijklanden goederen exporteerde, die vervolgens alsnog in Rusland terechtkwamen. 

Een woordvoerder van de FIOD heeft de NOS laten weten dat het om "een behoorlijke hoeveelheid" reguliere computers en computeronderdelen ging.