Kerchbrug naar de Krim opnieuw aangevallen, Poetin zint op wraak

Een flink deel van de autoverkeersbanen van de Kerchbrug naar de Krim is vannacht vernield na (vermoedelijke) raketinslagen. De brug is een belangrijke bevoorradingsroute voor Russische troepen die delen van Zuid-Oekraïne bezetten. 

Wie de Stormshadows heeft afgevuurd kan niet met zekerheid worden gezegd, aangezien Oekraïne officieel de verantwoordelijkheid niet heeft opgeëist, maar lokale media beweren dat Oekraïense veiligheidsdiensten maritieme drones hadden ingezet. Twee automobilisten kwamen om het leven doordat ze hun autogordels niet droegen toen ze tegen het omhooggekomen brugdeel aan botsten.

De beschadigingen aan de brug veroorzaakte lange files op het bruikbare deel van de autoweg vanuit de Krim, ook werden er ernstige treinvertragingen op het spoor gemeld. Ook de veerpont die parallel aan de brug loopt, werd getroffen.  

De Russische president Vladimir Poetin zei maandag dat zijn ministerie van Defensie zich voorbereidde om te reageren op de aanval van de verkeersbrug tussen de Krim en Zuid-Rusland. Hij wijst Oekraïne als schuldige aan en noemde het een "terroristische daad" van het "Kyiv-regime", en zei dat de brug al maanden niet meer in gebruik was om Russische troepen in Oekraïne te bevoorraden.

Vicepremier Marat Khusnullin, die samen met Poetin op televisie verscheen, zei dat de brug op 1 november volledig gerepareerd zou zijn, terwijl het wegverkeer vanaf 15 september in één richting zou worden hervat.