VS zou clustermunitie willen leveren aan Oekraïne

Verschillende Amerikaanse media melden dat de VS Oekraïne wil voorzien van clustermunitie. Dit zou vandaag bekend moeten worden gemaakt. Het Pentagon heeft de berichten nog niet bevestigd. De wapens zijn internationaal verboden, maar niet door de Verenigde Staten.

Volgens consistente mediaberichten zijn de VS van plan om clustermunitie te leveren aan Oekraïne. De persbureaus AP en Reuters, het Amerikaanse radiostation NPR, het nieuwsstation CNN en de 'New York Times' melden van een overeenkomstig besluit uit Amerikaanse regeringskringen vernomen te hebben. De officiële bekendmaking van de plannen wordt aanstaande vrijdag verwacht.

Persbureau AP schrijft dat het Pentagon duizenden munitiesets zal leveren. Dit zou moeten gebeuren als onderdeel van een nieuw militair hulppakket ter waarde van ongeveer 800 miljoen dollar. Volgens de informatie wil het Pentagon clustermunitie afleveren met een lager percentage blindgangers. Dit moet helpen het aantal burgerslachtoffers terug te dringen.

Het Pentagon weigerde de berichten in de media te bevestigen. "Ik heb vandaag niets specifieks aan te kondigen", zei Pentagon-woordvoerder Pat Ryder donderdag.

"Ik zou erop willen wijzen dat de Russen al clustermunitie op het slagveld in Oekraïne hebben gebruikt", voegde Ryder eraan toe. De VS hebben clustermunitie op voorraad, Ryder wees erop dat oudere munitie meer blindgangers had. "We zouden zorgvuldig munitie uit moeten selecteren met een lager percentage blindgangers, we hebben actuele testgegevens," zei Ryder.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprak zich uit tegen een levering. Clustermunitie "vormt een grote bedreiging voor het leven van burgers, zelfs lang nadat een conflict is geëindigd", zei Amnesty. Levering en inzet - door welk land dan ook - is sowieso onverenigbaar met internationaal recht.

De Verenigde Staten worden beschouwd als de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne bij de verdediging tegen de Russische invasie. Volgens het Pentagon hebben de Verenigde Staten sinds het begin van de oorlog eind februari 2022 meer dan 40 miljard dollar aan militaire hulp aan Kyiv verstrekt of toegezegd.