Terugblik storm Poly

Welkom! 

We gaan eens even ons blik werpen op storm ' Poly'.

Dat ze een grote is geworden dat is wel gebleken. Hoe kwam dat zo? We zagen al enkele dagen de mogelijkheid op het ontstaan van een actief lagedrukgebied. In de zomer is het vaak heel erg lastig om zo'n depressie te zien aankomen en de ontwikkeling daarvan. Dat komt omdat de temperatuursverschillen in het zomerseizoen kleiner zijn dan in de herfst en winter. In die tijd is de straalstroom een stuk sterker en is het zeewater op zijn warmst.

In de zomer zijn beide minder nadrukelijk aanwezig wat de bevordering van actieve depressies niet heel erg gebruikelijk maakt. Toch komt het wel eens voor. In 2015 was dat voor het laatst. Sowieso heeft een zomerstorm veel meer impact omdat dan alle bomen in bloei staan. Ook gaat een storm niet vaak gepaard met heftige regenbuien. Vaak passeert het front en aan de achterzijde daarvan klaart het dan meestal zeer scherp op, en juist dan vinden we meestal het sterkste windveld. Ook dit was gisteren anders dan anders..

Aan het einde van de nacht zagen we Poly sterk uitdiepen op de Noordzee, en dan komen we meteen op een punt waardoor ze nog sterker werd. De verwachting was dat ze rond de 991 hPa zou uitkomen. Uiteindelijk bleek ze op haar hoogtepunt een luchtdruk te hebben van 987 Hpa. Een belangrijk verschil dus. Daardoor werd het windveld ook zo sterk. 

Rond een uur of 7 zagen we de wind snel toenemen, en tevens kwam de neerslagband indraaien over een strook over het midden van het land. 

Tussen 8 en 10 zaten we echt op het hoogtepunt, en ik was echt onder de indruk. Zware regenval in combinatie met de reguliere windkracht 10 die zelfs tot in de stad als zware storm genoemd kan worden. Meestal wordt dit alleen pal aan zee behaald. 

Op datzelfde moment scheen in de Kop van Noord-Holland de zon, de kern trok daar precies over. De luchtdruk aldaar was toen 989 Hpa, terwijl op Schiphol toen 998 hPa doorgaf. Heel uniek! 

Al snel kwamen de schademeldingen binnen. Toendertijd stond er bij IJmuiden bijna 1,5 uur lang windkracht 11. Een zeer zware storm dus. Daar werd dan ook de hoogste windsnelheid gemeten met 146 km/u. Aan het einde van de ochtend trok de storm langzaam weg en begon ook iets in kracht in te boeten.

Uiteindelijk kreeg ook de noordelijke helft met een stormachtige wind te maken en ook op de Houtribdijk werd windkracht 11 gemeten met een uitschieter van 131 km/u. 

Ook in Groningen, Drenthe en Overijssel kwamen veel meldingen van schade binnen. 

Uiteindelijk bleek de ravage hier in Haarlem het grootst met helaas ook een dode. Ik moet eerlijk zeggen dat ik opgelucht was dat het slechts bij één slachtoffer is gebleven, gezien de enorme kracht van de storm i.c.m met de bijna hurricane-achtige regens erbij vreesde ik het ergste. 

Ook qua regen was het dus bijzonder. In korte tijd viel er zo'n 20 tot 30 mm. Normaal gesproken trekt het allemaal heel erg snel, maar deze regenband bleef ook nog lange tijd actief toen de wind al naar het noordoosten was vertrokken. Ook dit maakt Poly erg bijzonder. 

Uiteindelijk viel er op diverse plaatsen zelfs meer dan 40 mm. Rekenen we de reeks buien die daarna nog passeerden ook nog bij, dan kwam Aalsmeer zelfs uit rond de 60 mm. 

Tegelijkertijd was er in met name het zuiden en deels oosten niet zo heel veel aan de hand. In Limburg viel tot de avond zelfs vrijwel geen regen en scheen de zon zelfs geregeld. In de avond trokken er met name over Zuid-Limburg wel een paar onweersbuien over. 

Uiteindelijk heeft Poly een 7e plek behaald op de lijst van zwaarste zomerstormen, hoewel er een paar tussen zitten in mei en september. 

Wat Haarlem betreft zeker één van de zwaarste stormen van de laatste 50 jaar.  Ook ik was verbijsterd hoe de straten erbij lagen en wat Poly aan schade heeft veroorzaakt. Een dag om niet snel te vergeten. 

Ondertussen schijnt de zon weer en dat blijft ze tot in het weekend doen met een korte warmteopstoot. Op zondag maken onweersbuien mogelijk hun opwachting, maar dat zien we dan wel weer. 

Weerman P.

Poly (Foto: Sat24)
Poly (EEn prachtig plaatje van Poly op dit satellietbeeld aan het einde van de ochtend. (Sat24)