Hitte, storm, wisselvallig of toch droog?

Mogge! 

Ik kom weer eens even buurten.  

Het ziet er namelijk best interessant uit op de weerkaarten. Na een zeer lange periode waarin er eigenlijk niets gebeurde op weergebied zijn de bordjes inmiddels wel een beetje verhangen, zonder te overdrijven. 

Ik vind de weermodellen met name qua neerslag enorm wisselen. Aan de andere kant komt er een mogelijke (korte) hitte-opstoot aan vanuit het zuiden. Tussendoor zien we met name tussen dinsdagavond en woensdagochtend de mogelijkheid van een zeer venijnige randstoring die pal over ons land kan gaan trekken. Mogelijk kan dat tot kortstondig tot windstoten leiden van ruim 90 km per uur en mogelijk zelfs nog zwaarder. Dat in combinatie met alle bomen die vol blad staan en de daarbij behorende zware regen- en onweersbuien. 

In de atmosfeer moet dan wel alles perfect kloppen, en ik denk op dit moment dat het daar zeker nog veel te vroeg voor is. Feit is wel dat de kansen op buien met name in die periode wel vrij groot zijn, dit in tegenstelling tot de dagen daarna, en ook op maandag is het niet al te onrustig. 

Dus daarom onderschat ik die periode tussen dinsdagavond en woensdagochtend ook zeker niet. 

Daarna zien we ook de mogelijkheid tot een perfecte stroming tot een paar zeer hete dagen. Met een bovenluchtstroming pal uit het zuiden en een depressie die zich ver genoeg ten westen van ons bevind, dan zijn thermische uitschieters beslist niet uitgesloten. Dan moet je inderdaad wel denken aan zo'n 30 op de Wadden tot 37 graden in het zuiden. De praktijk leert inmiddels wel dat de 40 graden dan wel in de buurt komt.

Echter, ook in dit geval zal alles gewoon perfect moeten vallen, want als die depressie toch meer oostelijk komt te liggen, dan gaat het hele feest niet door. 

Dat het erg lastig is, dat bleek ook de afgelopen 24 uur. Er werd namelijk nauwelijks neerslag van betekenis berekend, alleen op de Wadden was er zo'n 10 mm mogelijk. De praktijk leert echter dat de hoeveelheden aanzienlijk groter werden, ondanks dat het een warmtefront was. Heerhugowaard, Uitgeest, Alkmaar, en Beverwijk scoorden allemaal ruim boven de 20 mm. 

Uw eigenste Primusch moest het met slechts 13 mm doen. In de rest van het land viel (veel) minder, maar een fraaie dag was het nergens. 

De moraal van het verhaal: Ondanks dat er op veel plaatsen nog niet zo veel regen is gevallen, zijn de weerkaarten wel véél leuker om te volgen, en dat er van een oersaaie blokkade voorlopig geen sprake meer is, doch, ook een echt wisselvallige periode is ook zeker niet aan de orde. 

In ieder geval, het is oprecht leuk om de weerkaarten te volgen.  

Tot ziens! 

Weeramateur-amateur P.  

Van alles wat (Foto: Stephan5)
De tijden dat het nog prima vertoeven was alhier. Zonnetje en rust... (Foto: Stephan5)