'Weinig boeren bij boerenprotest in Den Haag'

Op het Malieveld in Den Haag hebben enkele honderden demonstranten zich verzameld voor het boerenprotest van de Actiegroep Farmers Defence Force. De FDF heeft boeren opgeroepen om te demonstreren tegen het kabinet na het mislukken van het landbouwakkoord.

In eerste instantie wilden de demonstranten bij het tijdelijke Kamergebouw demonstreren omdat daar een debat over het mislukte landbouwoverleg plaatsvindt. De FDF had rekening gehouden met een opkomst van 10.000 mensen en dit ook aan de gemeente gemeld, waarna werd besloten om het protest te verplaatsen naar het Malieveld. Er zijn echter veel minder boeren op komen dagen; zowel de politie als de gemeente gaat nu uit van enkele honderden demonstranten. Ook de actiegroep Nederland in Verzet heeft zich bij het protest aangesloten. Deze actiegroep is ontstaan tijdens de coronapandemie en bekend geworden door het organiseren van demonstraties onder de noemer van 'koffiedrinken'. Sinds vanochtend vroeg geldt er al een noodbevel in Den Haag. De politie heeft tot nu toe zeven personen gearresteerd die zich niet aan dit noodbevel hielden.

De aanloop naar het protest is rustig verlopen; drie tractoren die in de stad werden gezien, zijn door de politie naar een parkeerplaats geleid. Op de A28 heeft de politie verschillende tractoren van de weg gehaald en hebben bestuurders een bekeuring gekregen.

Vanmiddag hebben enkele honderden demonstranten zich verzameld op het Malieveld. FDF heeft haar achterban opgeroepen om naar Den Haag te komen vanwege het debat in de Tweede Kamer over het mislukken van het landbouwoverleg. Dit debat is vanochtend begonnen en zal tot vanavond duren. De politie staat paraat met shovels en betonblokken.

Voorzitter Wim Brouwer van LTO Noord Gelderse Vallei organiseerde vorig jaar mede het protest in Stroe, maar heeft al aangekondigd vandaag niet te zullen aansluiten. Ook Agractie heeft laten weten niet mee te doen aan het protest in Den Haag omdat de gesprekken met het kabinet nog lopen.