Implosie Titan dagen geleden al gehoord door Amerikaanse marine

Het geheime onderwatermicrofoonsysteem van de Amerikaanse marine, dat normaal gesproken wordt gebruikt om vijandelijke onderzeeërs op te sporen, heeft mogelijk het geluid van de implosie van de Titan opgevangen. Dit zou enkele uren na de start van de missie van de miniduikboot zijn gebeurd, volgens bronnen die betrokken waren bij de zoektocht en geciteerd worden door The Wall Street Journal.

OceanGate, het bedrijf achter de Titan, heeft aangekondigd dat ze ervan uitgaan dat de vijf bemanningsleden van de onderzeeër niet meer in leven zijn. Bovendien is bevestigd dat de gevonden wrakstukken afkomstig zijn van de Titan. Volgens een defensiemedewerker begon de Amerikaanse marine bijna onmiddellijk met het monitoren van de Titan nadat het contact met de onderzeeër was verloren.

Kort na de verdwijning van de Titan op zondag, ving het luistersysteem een geluid op dat overeenkwam met een vermoedelijke implosie in de buurt van de plek waar de wrakstukken zijn gevonden. "De Amerikaanse marine voerde een analyse uit van akoestische gegevens en ontdekte een anomalie die consistent was met een implosie of explosie in de buurt van waar de Titan-onderzeeër opereerde toen de communicatie verloren ging", aldus een hoge functionaris van de Amerikaanse marine aan The Wall Street Journal.