Frankrijk: ook Nederlands kindje onder neergestoken peuters

Een aanval met een mes heeft donderdagmorgen rond 9.45 uur verschillende slachtoffers geëist in de buurt van een speeltuin niet ver van het meer van Annecy, Haute-Savoie. Uit de laatste berichten blijkt dat er minstens vijf gewonden zijn, waaronder vier zeer jonge kinderen van rond de drie jaar. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. Het exacte aantal slachtoffers is nog onduidelijk.

Update 18.20 uur: Onder de gewonden van de mesaanval in de Franse stad Annecy is een Nederlands kind van bijna 2 jaar. In totaal zijn er vier kinderen en twee volwassenen gewond geraakt. Een jongetje van 2 jaar en een meisje van 3 jaar (broer en zus) zijn zwaargewond. Twee andere kinderen, een 2-jarig kind en een 22 maanden oud slachtoffer, raakten eveneens gewond. Drie slachtoffertjes hebben de Duitse, de Nederlandse en de Britse nationaliteit. 

Abdalmasih H., de hoofdverdachte die is opgepakt na het neersteken van meerdere kinderen in Annecy, is een Syrische vluchteling van in de dertig. In november 2022 had hij asiel aangevraagd bij Ofpra, het Franse bureau voor de bescherming van vluchtelingen en staatlozen, dat werd geweigerd begin juni. De man, die sinds 2013 in Zweden woont, is volgens zijn ex-vriendin in november naar Frankrijk gereisd, nadat de Zweedse autoriteiten hadden geweigerd hem te naturaliseren.

Voorlaatste berichtgeving: De vermoedelijke dader is door de politie aangehouden op verdenking van het plegen van de aanslag. Hij is geboren in 1991, heeft de Syrische nationaliteit en is asielzoeker. In zijn asielaanvraag verklaarde de aanvaller, die al tien jaar in Zweden woont, dat hij een christen uit Syrië is. Hij had ook een christelijk kruis bij zich, de man zou getrouwd zijn met een Zweedse vrouw en had een driejarig kind bij zich, aldus Le Figaro. De man komt niet voor in politiedossiers, volgens een politiebron. Het al dan niet terroristische karakter van de aanslag moet nog worden beoordeeld, aldus een bron die bekend is met de zaak. Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, verwelkomde een "zeer snelle interventie" van de politie, zonder te specificeren of de aanvaller gewond was geraakt tijdens zijn arrestatie.

Er gaan veel beelden in de rondte van de aanval, waarop een man in korte broek en zwart T-shirt met lange mouwen te zien is, een tulband op zijn hoofd en een bril op zijn neus die met een mes in de hand door een speeltuin in het park rent.