Youtube stopt verwijderen nepnieuws Amerikaanse verkiezingen 2020

Twee jaar nadat YouTube zich is gaan inzetten om desinformatie tegen te gaan, wil het videoplatform zijn richtlijnen wijzigen. In de toekomst "zal er geen inhoud meer worden verwijderd die valse beweringen doet over fraude, fouten of storingen bij de presidentsverkiezingen van 2020 en andere eerdere Amerikaanse verkiezingen."

Het Amerikaanse bedrijf zei op zijn officiële blog dat het na twee jaar en tienduizenden verwijderde video's tijd was om de impact van dit beleid in het huidige veranderde landschap opnieuw te evalueren. Hoewel het verwijderen van de inhoud "enkel desinformatie" beteugelt, kan het ook het "onbedoelde effect hebben dat politieke meningsuiting wordt beperkt", aldus YouTube.

De geactualiseerde richtlijn is daarom per direct van kracht. Andere regels zijn echter blijven echter bestaan, waaronder het verbod op inhoud die kiezers zou kunnen misleiden of mensen zou kunnen verleiden om democratische processen te verstoren.

De beslissing stuitte meteen op kritiek. De onafhankelijke organisatie Free Press vroeg YouTube om de "gevaarlijke beslissing" per direct in te trekken. Het online platform zou "helemaal fout" zitten met zijn rechtvaardiging ten gunste van de vrijheid van meningsuiting. Integendeel, haat en verkeerde informatie bedreigen “onze democratie” in een steeds meer gepolariseerd politiek landschap, aldus Free Press.