Rusland meldt vernietiging van het laatste Oekra´ense oorlogsschip

Het Russische leger zegt dat het het laatste oorlogsschip van Oekraïne tot zinken heeft gebracht. "Op 29 mei vernietigden zeer nauwkeurige wapens van de Russische luchtmacht en raketten het laatste oorlogsschip van de Oekraïense marine, 'Yuri Olefirenko' in Odessa", zei Igor Konashenkov, woordvoerder van het ministerie van Defensie. Oekraïne heeft het verlies van het oorlogsschip nog niet bevestigd.

De 'Yuri Olefirenko' is een door de Sovjet-Unie ontworpen landingsschip. Het werd in 1971 in gebruik genomen. De Oekraïense vloot is aanzienlijk inferieur aan de Russische marine. Na de Russische annexatie van het Krim-schiereiland in 2014 verloor ze de meeste van haar schepen. Na het uitbreken van de Russische aanvalsoorlog vielen er meer slachtoffers. Dus bracht de bemanning van het vlaggenschip 'Hetman Sahaydachnyj' het fregat zelf tot zinken zodat het niet in handen van het Russische leger kon vallen.

De Russische marine heeft het grootste deel van het Zwarte Zeegebied van Oekraïne onder controle en kan de havens van Odessa en Mykolaiv blokkeren. Oorlogsschepen van de Russische Zwarte Zeevloot beschieten regelmatig het Oekraïense vasteland vanaf zee met kruisraketten en raketten.