FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 mei 2023

Auto's Holleeder en Soerel geveild om jongeren te helpen

De bepantserde voormalige auto's van criminelen Willem Holledeer en Dino Soerel worden geveild voor het goede doel. Dat heeft de huidige eigenaar, de Katwijkse garagehouder Darcy Hoogenhout, besloten. Het geld dat de twee auto's opbrengen gaat naar de stichting Jongeren die het Kunnen van Virgil Tevreden. Zo meldt AT5

Met zijn stichting wil Tevreden jongeren uit Zuidoost op het rechte pad houden. Hij is al jaren actief, maar door een budgettekort dreigde een plan om tien tot twaalf jongeren naschoolse dagopvang te bieden te sneuvelen. Door de veiling van de twee auto's hoeft dat nu niet. "Toen Darcy me belde, kreeg ik enorm kippenvel", vertelt Tevreden.

Hoogenhout is blij dat hij de stichting kan helpen. "Tien jaar geleden ben ik begonnen met één auto vanaf een parkeerterrein. Dus ik kom ook van niets en weet als geen ander hoe belangrijk het is om af en toe een steuntje in de rug krijgen."

Bang dat beide auto's na de veiling terug het criminele circuit in gaan is hij niet. "Ik denk dat deze auto's in een collectie terechtkomen. En dan van iemand die auto's verzamelt met een verhaal. En dat kan gaan van de auto van Elvis Presley tot die van een bekende topcrimineel."

Tevreden hoopt dat de auto's in een museum terechtkomen waarbij ook over de geschiedenis verteld wordt. "Op deze manier kan die beladenheid in een positieve energie ingezet worden om een doelgroep te bereiken die superkwetsbaar is. Het zou mooi zijn om te vertellen wat die beladenheid is en vervolgens uit te leggen waarvoor het in een museum terechtkomt."

De auto's kunnen begin juli bekeken worden en worden een paar weken later geveild. 

15 jaar cel voor doodschieten man in Utrechts cafÚ De Plak

Een 41-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. De man schoot op 9 oktober 2021 in café De Plak in Utrecht met een schot een man dood. Dit deed hij nadat hij een andere man had geslagen. Een vrouw raakte zwaargewond door hetzelfde schot.

De rechtbank veroordeelt de verdachte voor doodslag op de man, voor poging tot doodslag op de vrouw en mishandeling van de andere man. 

Vecht- en schietpartij
Op 9 oktober 2021 loopt de verdachte rond 19:30 uur café De Plak in Utrecht binnen. Nadat hij een bekende begroet, slaat hij vrijwel direct daarna een andere man in zijn gezicht. Verdachte wordt door omstanders weggeduwd en vastgepakt. Terwijl dit gebeurt, pakt hij een vuurwapen en laadt het door. Ondertussen zijn een andere man en vrouw bij de verdachte in de buurt komen staan. De man zegt iets en wijst met zijn vinger naar de verdachte. Die brengt zijn arm omhoog en het wapen gaat af. De man valt op de grond en overlijdt kort na het arriveren van de hulpdiensten. Ook de vrouw wordt door de kogel geraakt en raakt zwaargewond. 

Camerabeelden
De gebeurtenissen in het café zijn vastgelegd door meerdere camera's. Op de beelden is te zien dat het wapen dat de verdachte vasthoudt, afgaat. De verdachte zelf zegt dat hij de trekker niet of niet opzettelijk overhaalde. De rechtbank gaat hier niet in mee. Het is niet aannemelijk geworden dat het wapen door een technisch mankement of een andere oorzaak afging. Ook vindt de rechtbank het niet aannemelijk geworden dat een gebrek aan kennis van het vuurwapen, de pijnlijke hand van verdachte die hij eerder opliep bij het slaan van een man of het feit dat er aan hem werd getrokken leidden tot een ongewild schot. De rechtbank stelt op basis van de camerabeelden vast dat verdachte binnen een paar seconden het wapen pakte en het direct doorlaadde. Op het moment dat de twee slachtoffers aan kwamen lopen, had verdachte zijn arm waarin hij het vuurwapen had vrij en kon hij die vrij bewegen. Hij bracht zijn arm omhoog en richtte het wapen op de man die voor hem stond waarna hij de trekker overhaalde. De rechtbank oordeelt dat verdachte het slachtoffer opzettelijk doodde en dat hij bewust de aanmerkelijke kans aanvaardde dat ook de vrouw zou komen te overlijden. Hij schoot immers in een vol café op zeer korte afstand op de man, terwijl er veel mensen - onder wie de vrouw - in de buurt stonden.  

Straf
Bij de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de maximaal op te leggen gevangenisstraf volgens de wet. Voor doodslag is dat nu nog 15 jaar. In dit geval is er niet alleen sprake van doodslag, maar ook van een poging tot doodslag op de vrouw en een mishandeling, waardoor de maximaal op te leggen straf 20 jaar is. Maar de rechtbank vindt dat, gelet op de straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd, een lagere gevangenisstraf dan de 18 jaar die door de officier van justitie is geëist, op zijn plaats is. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Daarnaast moet hij schadevergoedingen betalen aan nabestaanden en slachtoffers.

Koolhof, Rojer en Schuurs dubbelen door op Roland Garros

Op het gravel van Roland Garros zijn ook de toernooien in het dubbelspel van start gegaan. Zoals gebruikelijk komen daarin veel Nederlanders in actie en dat leverde in de eerste ronde vooralsnog wat gemengde resultaten op.

Mannendubbels
Wesley Koolhof is met de Brit Neal Skupski als eerste geplaatst in Parijs en begon prima: Gonzalo Escobar uit Ecuador en de Kazach Andrey Golubev werden met 6-3, 7-6 (5) verslagen. Jean-Julien Rojer en kompaan Marcelo Arevalo uit El Salvador wonnen het toernooi vorig jaar en openden de verdediging van hun titel met een zwaarbevochten zege op de Griekse broers Stefanos en Petros Tsitsipas: 6-3, 3-6, 7-6 (6).

Voor Robin Haase ging het minder lekker: samen met de Oostenrijker Philipp Oswald sneuvelde hij na een goed begin met 6-3, 6-7 (4), 6-7 (8) tegen Oswald's landgenoot Sam Weissborn en de Monegask Romain Arneodo. Ook Tallon Griekspoor was rap uitgespeeld met Grand Slam-debutant Bart Stevens: het ervaren Spaans-Argentijnse duo Marcel Granollers/Horacio Zeballos was met 2-6, 3-6 een maatje te groot.

Vrouwendubbels
Demi Schuurs speelt weer met de Amerikaanse Desirae Krawczyk, met wie ze als vijfde geplaatst is. Dat begon uitstekend: Cristina Bucsa uit Spanje en haar Poolse partner Alicja Rosolska werden met 6-0, 6-2 aan de kant gezet. Voor de tweevoudig kampioenen en Australian Open-winnaars Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova uit Tsjechië, als eerste geplaatst, eindigde het toernooi in ronde één al: Ulrikke Eikeri uit Noorwegen en de Japanse Eri Hozumi waren met 3-6, 6-2, 6-2 verrassend te sterk.

Gemengde dubbels
Schuurs en Rojer waren samen als vierde geplaatst, maar dat verliep niet zo goed: de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands en haar ervaren Kroatische kompaan Mate Pavic waren met 3-6, 4-6 te sterk.

Infinity Strash: Dragon Quest The Adventure of Dai komt in september uit

Infinity Strash: Dragon Quest The Adventure of Dai komt op 28 september uit voor PS5, Xbox Series X|S, Switch en pc. Dat heeft uitgever Square Enix aangekondigd. Het gaat hier om een actie-RPG gebaseerd op de populaire manga en anime. Die manga en anime zijn op hun beurt natuurlijk geinspireerd door de Dragon Quest-games. 

Infinity Strash heeft twee spelmodi. In de verhaalmodus volg je natuurlijk de evenementen van de anime/manga. De tweede modus is een soort roguelike waarin je een dungeon moet uitspelen die elke keer weer verandert.

Trailer seizoen 6 Black Mirror vrijgegeven

Netflix deelt nieuwe beelden van het langverwachte zesde seizoen van de duistere en satirische serie Black Mirror, gecreëerd door Charlie Brooker. Het belooft nog onvoorspelbaarder, verrassender en meer grensverleggend te worden dan ooit tevoren. Black Mirror seizoen 6 bestaat uit vijf afleveringen en is vanaf 15 juni exclusief beschikbaar op Netflix.

Over de afleveringen:

AFLEVERING 1: JOAN IS AWFUL
Een vrouw is verbijsterd wanneer ze ontdekt dat een wereldwijd streamingplatform een dramaserie lanceert dat gebaseerd is op haar leven en waarin ze wordt vertolkt door Hollywoodster Salma Hayek.

AFLEVERING 2: LOCH HENRY
Een jong stel reist af naar een rustig Schots stadje om te beginnen aan een serieuze natuurfilm, maar wordt afgeleid door een spannend lokaal verhaal dat verband houdt met schokkende gebeurtenissen uit het verleden.

AFLEVERING 3: BEYOND THE SEA
In een alternatief 1969 worstelen twee mannen tijdens een gevaarlijke high-tech missie met de gevolgen van een onvoorstelbare tragedie.

AFLEVERING 4: MAZEY DAY
Een onzekere beroemdheid wordt belaagd door paparazzi terwijl ze probeert om te gaan met de nasleep van een hit-and-run incident.

AFLEVERING 5: DEMON 79
Noord-Engeland, 1979. Een verlegen verkoopassistent krijgt te horen dat ze vreselijke daden moet plegen om een ramp te voorkomen.

De trailer:

Random Pics van de Dag #950

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'FinanciŰle problemen zorgen voor lege magen'

Bij 1,3 miljoen Nederlanders stapelen de problemen zich op, blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Mensen zijn steeds minder tevreden over hun leven. Ook het Rode Kruis merkt dit aan het toenemende aantal mensen dat een beroep doet op onder andere de voedselhulp. 'Ik eet zelf niet, zodat m'n kinderen wel kunnen eten' of 'wij eten elke avond hetzelfde, want dat is het goedkoopst' zijn uitspraken die helaas al maanden niet meer nieuw zijn voor ons.

Deze uitspraken zijn te verklaren, want volgens de consumentenbond stegen de basisboodschappen in een half jaar met 15 procent, waardoor nu ook zzp’ers en hoger opgeleiden in de knel komen door de vaste hoge lasten. Het nieuws van vandaag is opnieuw een bevestiging van de signalen die al maanden binnenkomen: voedsel is een sluitpost geworden en steeds meer huishoudens houden te weinig geld over voor voedzaam eten.

Het Rode kruis biedt hulp daar waar de nood het hoogst is. We bereiken maandelijks 20.000 mensen met voedselhulp. Via lokale partners delen we zo’n 17.500 boodschappenkaarten uit per maand en helpen we kinderen door middel van ontbijttassen. Sinds eind maart zorgen we samen met het Jeugd Educatiefonds en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & wetenschap voor maaltijden op school of boodschappenkaarten voor ouders. Het begint bijna normaal te worden, maar het is en blijft onvoorstelbaar dat dit in een rijk land als Nederland nodig is.

Rusland meldt vernietiging van het laatste Oekra´ense oorlogsschip

Het Russische leger zegt dat het het laatste oorlogsschip van Oekraïne tot zinken heeft gebracht. "Op 29 mei vernietigden zeer nauwkeurige wapens van de Russische luchtmacht en raketten het laatste oorlogsschip van de Oekraïense marine, 'Yuri Olefirenko' in Odessa", zei Igor Konashenkov, woordvoerder van het ministerie van Defensie. Oekraïne heeft het verlies van het oorlogsschip nog niet bevestigd.

De 'Yuri Olefirenko' is een door de Sovjet-Unie ontworpen landingsschip. Het werd in 1971 in gebruik genomen. De Oekraïense vloot is aanzienlijk inferieur aan de Russische marine. Na de Russische annexatie van het Krim-schiereiland in 2014 verloor ze de meeste van haar schepen. Na het uitbreken van de Russische aanvalsoorlog vielen er meer slachtoffers. Dus bracht de bemanning van het vlaggenschip 'Hetman Sahaydachnyj' het fregat zelf tot zinken zodat het niet in handen van het Russische leger kon vallen.

De Russische marine heeft het grootste deel van het Zwarte Zeegebied van Oekraïne onder controle en kan de havens van Odessa en Mykolaiv blokkeren. Oorlogsschepen van de Russische Zwarte Zeevloot beschieten regelmatig het Oekraïense vasteland vanaf zee met kruisraketten en raketten. 

NVWA handhaaft verbod smaakjes en verkoop op afstand voor tabak en vapes

Vanaf 1 juli 2023 mogen tabaksproducten en aanverwante producten niet meer op afstand worden verkocht. Dit betekent onder andere dat webwinkels en flitsbezorgers geen tabaksproducten, zoals sigaretten, shag, elektronische sigaretten (vapes) en hun navulverpakkingen mogen aanbieden. Ook gaat per 1 oktober het zogeheten smaakjesverbod in voor vapes en navulverpakkingen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of beide verboden worden nageleefd.

Deze maatregelen maken onderdeel uit van het Nationaal Preventieakkoord van de Rijksoverheid en andere organisaties (zoals gemeentes en zorgaanbieders). Het doel is een rookvrije generatie in 2040. Om dit te bereiken worden verschillende maatregelen genomen, zoals het verhogen van accijns op tabak en het verminderen van het aantal verkooppunten.

Verkoop op afstand
Verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten op afstand wordt volledig verboden. Het verbod geldt daardoor niet alleen voor online verkoop zoals webshops, (flits)bezorgdiensten en social media maar ook voor bijv. telefonische verkoop. Ook buitenlandse winkels die online of telefonisch tabak, sigaretten, vapes en andere producten aanbieden aan Nederlandse consumenten, moeten hiermee stoppen. Daarnaast mogen Nederlandse bedrijven geen tabaksproducten, elektronische sigaretten en navulverpakkingen (met nicotine) meer verkopen aan consumenten in de Europese Economische Ruimte.

Smaakjesverbod
Het ‘smaakjesverbod’ is ingegaan op 1 januari 2023. Voor aanbieders geldt een uitverkooptermijn van 9 maanden, waarin zij hun voorraad vapes en navulverpakkingen (met en zonder nicotine) met een smaakje (anders dan de tabakssmaak) nog mogen verkopen. Na 1 oktober mag dat niet meer.

Rechter: UvA mocht docent Laurens Buijs op non-actief stellen

De UvA hoeft Laurens Buijs niet terug te nemen nadat hij eerder op non-actief werd gesteld. Dat zegt de rechter vanmiddag. Buijs kwam begin dit jaar in het nieuws nadat hij een klokkenluidersmelding deed over het gevaar van doorgeschoten wokisme op de universiteit. Zo meldt AT5.

Eind april zette de UvA de docent op non-actief, waarna Buijs begin deze maand besloot een kort geding aan te spannen. Buijs was van mening dat de universiteit met het besluit de klokkenluiderswet heeft overtreden. Daarnaast wilde hij dat zijn non-actiefstelling teruggedraaid zou worden.

De universiteit zette Buijs op non-actief nadat hij op sociale media UvA-collega's en wetenschappers wegzette als 'monsters', 'extremisten', 'corrupt' en 'levensgevaarlijk'. De universiteit deed dat in het kader van een veilige werkomgeving en de veiligheid van wetenschappers. Volgens Buijs zelf deed hij die uitspraken pas nadat hij te horen had gekregen dat hij op non-actief werd gesteld.

Omdat Buijs niet op non-actief werd gesteld om zijn melding, maar vanwege "diens grensoverschrijdende communicatie en weigering zich te houden aan instructies van de UvA", handelt de universiteit niet in strijd met de wet, oordeelt de rechter. Die feiten vallen volgens de rechtbank niet onder de klokkenluidersbescherming.

"De manier waarop Buijs tekeer is gegaan tegen collega's en bestuurders gaat echt alle perken te buiten", aldus de rechter in het vonnis. "Het doen van een klokkenluidersmelding is geen vrijbrief voor wangedrag. Het mag knetteren, in de woorden van meneer Buijs, maar dan wel op de inhoud en niet op de man."

NASCAR-coureur Blaney wint uitgestelde Coca-Cola 600

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de maandagavond, want in de NASCAR Cup Series werd de Coca-Cola 600 verreden op de Charlotte Motor Speedway. Dat gebeurt doorgaans op de zondagavond na de Indianapolis 500, maar vanwege regen in Charlotte kon dat geen doorgang vinden.

William Byron begon vanaf poleposition, met Kevin Harvick naast zich, gevolgd door Brad Keselowski, Denny Hamlin, Kyle Busch, Chase Elliott, Bubba Wallace, Ryan Blaney, Christopher Bell en Ricky Stenhouse Jr. Bell reed zich richting de geplande competition caution naar voren, Blaney, Hamlin en Martin Truex volgden en Byron zakte wat weg naar plek vijf - Harvick zat er een stukje minder lekker bij en zakte van plek twee naar de dertigste stek.

Een spin van Jimmie Johnson zorgde voor een korte caution, waarna we richting het einde van stage één konden: Byron had zich toch weer naar voren gereden en pakte de stagewinst, voor Bell, Blaney, die lange tijd vlak achter Byron reed, en Tyler Reddick. Tijdens de caution na de stage kwam vrijwel iedereen binnen, behalve de op plek dertig rijdende Michael McDowell, die zo bij de herstart de leiding had - hij zakte op zijn oude banden wel snel terug.

Halverwege de tweede stage, precies na weer een ronde pitstops, begon het te regenen in Charlotte. Na een onderbreking van een klein uur konden we door met Reddick, Blaney, Truex, Daniel Suarez, Elliott en Byron voorop, tot Johnson al kort na de herstart spinde en de muur raakte. Na de volgende herstart ging het even goed, tot Kyle Busch redelijk voorin de strijd de muur raakte: weer een caution.

Met Reddick, Blaney en Chris Buescher voorop konden we door met stage twee, maar ook dat duurde niet lang: Elliott en Hamlin raakten met elkaar in de clinch, wat resulteerde in een harde klap in de muur voor Hamlin en ook einde verhaal voor Elliott. Buescher reed zowaar op kop bij de herstart en pakte de stagewinst, voor Kevin Harvick en Brad Keselowski, want kort voor het einde stond BJ McLeod stil bij start/finish: caution, terwijl de race halverwege was.

Harvick, Logano en Blaney voerden het veld aan bij het begin van de tweede helft van de race, tot Bell met een flinke uitglijder voor een nieuwe caution zorgde. Na een korte onderbreking wegens een glijpartij van Todd Gilliland en de met wat onfortuin weggezakte Keselowski werd de derde stage afgerond: stagewinst voor Blaney, met Reddick, Truex en Byron achter zich en nog honderd ronden op de teller.

Blaney nam de touwtjes in handen en pakte een mooie voorsprong op Busch en Reddick, maar Michael McDowell reed ineens met drie banden rond en de vierde had een eigen weg gekozen: caution. Niet lang na de herstart deelde Harvick een tik uit aan Reddick, wat vooral voor Harvick slecht uitpakte: hij gleed de baan af, Reddick kon gewoon door.

Kort na de volgende herstart ging het alweer fout, dit keer met AJ Allmendinger en Harrison Burton in het middenveld. Uiteindelijk konden we met 26 ronden te gaan weer door, maar na krap één bocht ging de voorin rijdende Kyle Larson in de rondte, waarbij met name Bell, Joey Logano en Ty Gibbs hem niet konden ontwijken: de volgende caution was een feit.

De laatste twintig ronden begonnen met Blaney, Truex en Byron voorop en dit keer hield iedereen zich gedeisd. Blaney kon overtuigend naar zijn eerste zege sinds 2021 rijden, voor Byron en Truex en met Wallace nog op de vierde plek.

Coldcase: Wie schoot treinmachinist Fabian (30) dood na kroegentocht?

Fabian Brands (30) is treinmachinist. Dinsdagavond 9 januari 2001 beëindigt hij zijn dienst eerder dan normaal. Hij neemt de trein naar Alkmaar waar hij om 23.37 uur aankomt. Hij pakt zijn fiets, een blauwe mountainbike, maar fietst niet naar zijn huis in Koedijk, maar naar een oppervlakkige kennis. Samen gaan ze op kroegentocht. Fabian draagt zijn NS-uniform en neemt zijn fiets mee.

Om 02.52 uur, het is inmiddels woensdag 10 januari, vertrekt Fabian alleen op zijn fiets vanaf café Berries aan het Waagplein in Alkmaar. Rond 02.57 uur krijgt de politie de melding dat er mogelijk geschoten is op de Spoorstraat in Alkmaar. Om 03.10 uur komt de melding dat iemand bloedend op straat onder een fiets ligt. De politie treft Fabian aan op de Spoorstraat ter hoogte van huisnummer 35. Fabian blijkt te zijn neergeschoten en overlijdt ter plaatse.

Ruim 20 later is het nog steeds niet duidelijk wat er precies gebeurd is. De politie vraagt mensen die mogelijk informatie hebben contact op te nemen via het contactformulier op de website. 

Fabian Brands (Afbeelding: Politie)
Fabian Brands (Afbeelding: Politie)

Lancering spionagesatelliet Noord-Korea mislukt, VS veroordeelt poging

In Noord-Korea is de lancering van een militaire verkenningssatelliet mislukt door een storing in de tweede trap van de lanceringsraket. Hierdoor stortte het voertuig in zee, melden Noord-Koreaanse staatsmedia. Deze lancering was de zesde poging om een spionagesatelliet te lanceren, de laatste keer was in 2016. De bedoeling was om de satelliet in een baan om de aarde te brengen.

Na de lancering werd in delen van Zuid-Korea en Japan alarm geslagen en de burgers gewaarschuwd. De twee landen en de Verenigde Staten hebben scherpe kritiek geuit op de actie van Noord-Korea. De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad beschuldigde het regime van de Noord-Koreaanse heerser Kim ervan met de vermeende satellietraket daadwerkelijk de lancering van een intercontinentale ballistische raket te hebben getest.

VN-secretaris-generaal Guterres beschuldigde Noord-Korea ervan resoluties van de Verenigde Naties te schenden. Die verbieden het land draagraketten te lanceren omdat die ook met een kernkop zouden kunnen worden uitgerust.

Silent Hill: Ascension is een MILE

Een wattes?! Jawel, een MILE, oftewel een Massively Interactive Live Event. Helaas dus voor gamers is Silent Hill: Ascension geen computerspel zoals we dat gewend zijn, maar een eenmalige stream waarbij het verhaalverloop beïnvloed wordt door kijkers wereldwijd.

Silent Hill: Ascension werd in 2022 aangekondigd. De art direction en de muziek wordt verzorgd door Bad Robot Productions, het productiebedrijf van producent en schrijver J.J. Abrams. Het 'real-time interactive system' stelt kijkers in staat om personages in de interactieve serie te helpen om te overleven en uiteindelijk hun lot te bepalen.

Hoe dit precies gaat werken is nog niet echt duidelijk, maar we hebben nu in ieder geval een fonkelnieuwe trailer die alvast wat inzicht geeft in het achtergrondverhaal. Platforms zijn evenmin bekend, net zoals een releasedatum, al moet de 'game' dit jaar nog uitkomen. Bekijk de trailer hieronder.

Dreigingsbeeld NCTV: terroristische dreiging op Nederland toegenomen

De terroristische dreiging op Nederland is het afgelopen half jaar toegenomen. Er zijn steeds meer signalen dat jihadistische organisaties voorbereidingen treffen om in Europa terroristische aanslagen te plegen. Deze groeperingen noemen daarbij expliciet Nederland als doelwit. Ook een terroristische aanslag vanuit rechts-extremistische hoek blijft voorstelbaar. Ten slotte zouden eenlingen of kleine groepen, die zich vanuit complotdenken tegen de overheid hebben gekeerd, kunnen overgaan tot een geweldsdaad.

Dat blijkt uit het meest recente Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN 58) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het dreigingsniveau wordt vastgesteld op niveau 3. Dat betekent dat een aanslag in Nederland voorstelbaar is.

Jihadisme
Vorig jaar is de aanslagdreiging vanuit ISIS richting Europa toegenomen. Vooral vanaf de tweede helft van 2022 zijn er steeds meer aanwijzingen dat ISIS bezig is met het plannen van aanslagen in Europa. De dreiging komt vooral van netwerken die worden aangestuurd door ISIS-structuren in Syrië en Afghanistan en daaraan verbonden ISIS-netwerken in Turkije. Mondiale jihadistische organisaties beschouwen Nederland al langer als legitiem doelwit voor een aanslag. Als gevolg van recente koranvernielingen in ons land is Nederland echter nog nadrukkelijker in beeld gekomen. Verscheidene pro-ISIS kanalen hebben via sociale media opgeroepen tot vergeldingsacties tegen westerse landen, waaronder expliciet Zweden en in mindere mate Nederland. Met name Nederlandse belangen in het buitenland lopen het risico getroffen te worden door een aanslag.

Het beeld van de Nederlandse jihadistische beweging is al enkele jaren onveranderd; de omvang stagneert. In verscheidene grotere steden van Nederland bevindt zich een aantal kleinere of grotere netwerken dat het jihadistisch gedachtegoed aanhangt. Tussen de netwerken zijn er contacten en vindt uitwisseling van ideeën plaats. De beweging is ideologisch versnipperd en sociaal gefragmenteerd waardoor ze er niet in slaagt om effectief te opereren en haar invloed te vergroten. Door de nederlaag van ISIS in Syrië en Irak heeft de beweging bovendien een belangrijk narratief verloren, waardoor ze moeite heeft om leden aan zich te binden of nieuwe leden aan te trekken. Naar schatting hangen in Nederland zo’n vijfhonderd mannen en vrouwen dit gedachtegoed aan. Hoewel er de afgelopen jaren wel sprake is geweest van enige verloop binnen de beweging, is het niet de verwachting dat ze op korte termijn in aantal en kracht zal toenemen.

Rechts-extremisme
De rechts-extremistische dreiging, inclusief het rechts-terrorisme, is in de afgelopen jaren diffuser en onvoorspelbaarder geworden. Dat geldt zowel voor Nederland als voor andere westerse landen. Een minderheid van de rechts-extremisten vormt een gewelddadige dreiging. Een ander deel is actief bezig met het normaliseren van hun intolerante gedachtegoed en het normaliseren van rechts-extremistisch gedachtegoed in het maatschappelijke en politieke domein.

Binnen Nederland komt de voornaamste rechts-extremistische geweldsdreiging van online aanhangers van accelerationistisch en vergelijkbaar rechts-terroristisch gedachtegoed. Het accelerationisme is gebaseerd op de omvolkingstheorie. Er zijn waarschijnlijk een paar honderd Nederlandstalige aanhangers van deze ideeën. Dit aantal lijkt in het afgelopen jaar niet te zijn toegenomen. Er bestaan er zorgen over een verdere normalisering van rechts-extremistisch gedachtegoed in het maatschappelijke en politieke domein.

Het afgelopen halfjaar is het steeds gangbaarder geworden om rechts-extremistisch gedachtegoed uit te dragen. Het openlijk en (vrijwel) kritiekloos bespreken van xenofoob en deels racistisch gedachtegoed is zichtbaar op sociale media, maar ook in het politieke discours, het publieke omroepbestel en het dagelijkse leven. De geprojecteerde teksten op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling zijn illustratief voor het streven de rechtsextremistische beweging te normaliseren.

Anti-institutioneel extremisme
De dreiging die in Nederland uitgaat van het anti-institutioneel extremisme is tweeledig. Op korte termijn is er sprake van een beperkte geweldsdreiging, op langere termijn kan anti-institutioneel extremisme de democratische rechtsorde ondermijnen. Een deel van de aanhangers van samenzweringstheorieën voedt het wantrouwen in de overheid door het narratief van een kwaadaardige elite. Door hun soms zeer intimiderende houding richting politici kunnen die zich in het uitvoeren van hun democratische taak ernstig belemmerd voelen. Soevereinen maken onderdeel uit van het bredere anti-institutionele milieu. Zij ontkennen op basis van complottheorieën de juridische en democratische legitimiteit van de overheid. Het anti-institutioneel extremisme vormt vooral een bedreiging voor de democratische rechtsorde. Daarnaast is er mogelijk sprake van een geweldsdreiging.

Wet toekomst pensioenen aangenomen

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer dinsdagavond ingestemd met de wet toekomst pensioenen. De Wet gaat daarmee op 1 juli aanstaande in. Op die datum start een overgangsfase van enkele jaren waarin eerst werkgevers en werknemers met elkaar afspraken gaan maken over het aanpassen van hun pensioenregeling en daarna pensioenuitvoerders deze afspraken gaan uitvoeren.

Uitwerking Pensioenakkoord
In de ‘Wet toekomst pensioenen’ zijn de afspraken vastgelegd die werkgevers, werknemers en het kabinet in 2019 met elkaar hebben gemaakt in het Pensioenakkoord. De wet kent drie doelen: een aanvullend pensioen dat sneller stijgt, een persoonlijkere en duidelijkere pensioenopbouw, en een pensioenstelsel dat beter aansluit bij dat mensen niet meer 40 jaar bij één baas werken.

Wat blijft er hetzelfde?
Het uitgangspunt van de nieuwe wet blijft dat het pensioen gezamenlijk wordt opgebouwd en dat financiële risico’s met elkaar gedeeld worden. Werkgevers en werknemers leggen premie in, pensioenuitvoerders beleggen dat geld en keren de pensioenuitkeringen uit.

En wat verandert er?
De afgelopen jaren gingen de meeste pensioenen niet of nauwelijks omhoog. In het nieuwe pensioenstelsel kunnen pensioenuitvoerders de opbrengst van hun beleggingen sneller gebruiken om de pensioenen te verhogen. Omgekeerd werkt het ook: als het flink tegenzit, kunnen de pensioenen ook omlaag. De nieuwe pensioenwet regelt wel dat er buffers zijn om dat zo veel mogelijk op te vangen.

De nieuwe pensioenwet zorgt er ook voor dat het duidelijker en persoonlijker wordt hoeveel pensioen er is opgebouwd. Het pensioen van een deelnemer is voortaan alle premie die namens die deelnemer is betaald, plus het rendement dat dit geld heeft opgeleverd.

Wat ook verandert, is dat de premie die werknemers betalen op elke leeftijd ten gunste komt van hun eigen pensioen. In het vorige systeem werd het meeste pensioen opgebouwd aan het einde van de loopbaan en was er een impliciete subsidie van jong naar oud. Een andere baan of werkloosheid had aan het eind van de loopbaan daardoor extra grote gevolgen. De nieuwe wet sluit op deze manier beter aan bij dat mensen tegenwoordig niet meer veertig jaar voor één baas werken.

Reacties
Minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen: 'Dit is een belangrijke stap. Met deze wet zorgen we dat ons pensioen goed geregeld blijft, voor de mensen die nu al met pensioen zijn, voor de mensen die werken en voor toekomstige generaties. Na vele jaren discussie en een goede behandeling in Tweede en Eerste Kamer wordt er nu begonnen met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat schept ook een grote verantwoordelijkheid: om de overgang zorgvuldig te doen en te zorgen voor goede informatie over wat er hetzelfde blijft en wat er verandert in de oudedagsvoorziening van Nederlanders.'

Tuur Elzinga, voorzitter FNV: 'De steun van het parlement voor de nieuwe pensioenwet is een grote stap in de uitwerking van het Pensioenakkoord uit 2019. Het is enerzijds de afsluiting van een periode van uitvoerig onderzoek, veelvuldig overleg en menige onderhandeling, anderzijds is er in de pensioenfondsen juist nog heel veel werk te doen. Met de nieuwe wet in de hand kunnen de pensioenfondsen het pensioen transparanter en eerlijker vormgeven en ervoor kiezen om de risico's nog effectiever collectief te delen. Daarmee kan er sneller worden geïndexeerd. In het Pensioenakkoord zijn ook tijdelijke afspraken gemaakt over vervroegd uittreden. Het is nu de hoogste tijd dat er structurele afspraken komen zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag.'

Ingrid Thijssen: voorzitter VNO-NCW: 'Er is jarenlang hard en zorgvuldig gewerkt door het ministerie, talloze experts en sociale partners om deze belangrijke en noodzakelijke modernisering voor elkaar te krijgen. Hiermee krijgt het pensioenstelsel eindelijk de grote onderhoudsbeurt die nodig is. Het is nu aan werkgevers, werknemers en de pensioensector om vaart te maken met een zorgvuldige uitwerking, zodat het stelsel weer tijden meekan en we allemaal beter inzicht krijgen in ons pensioen.'

Piet Fortuin, voorzitter CNV: 'We maken vandaag een historische stap richting een toekomstbestendig pensioenstelsel. Dit nieuwe stelsel blijft solidair, sluit beter aan op de arbeidsmarkt en geeft deelnemers een beter zicht op hun pensioen. Pensioenuitkeringen blijven levenslang, ook het partnerpensioen. Bovendien kunnen we pensioenen sneller indexeren. De eerste stap is hiertoe al gezet met record-indexaties van 12% en zelfs meer bij sommige pensioenfondsen. Het CNV heeft zich hard gemaakt voor deze indexaties en is blij dat hier in het nieuwe stelsel meer mogelijkheden toe zijn.'

Ger Jaarsma, voorzitter Pensioenfederatie: 'Als pensioenfondsen zijn we blij met deze uitslag. De nieuwe wet past bij deze eeuw. We zijn al lang bezig met de voorbereidingen, maar vanaf nu kunnen we samen met de sociale partners echt knopen doorhakken. Wij zijn nu aan zet. Er komt heel veel werk op ons af. Kleine en grote fondsen en hun pensioenuitvoeringsorganisaties gaan samen die uitdaging aan. Eén ding is zeker: als we klaar zijn in 2028, dan heeft Nederland een pensioen dat klaar is voor de toekomst. Een pensioen dat ook beter dan nu kan meegroeien met de stijgende prijzen.'

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: 'Met deze wet kan definitief de stap worden gezet naar een persoonlijker pensioenstelsel. Want zonder dat mensen het doorgaans beseffen werken ze vaak minstens één dag in de week voor hun pensioen. Verder vind ik het echt winst dat de pensioenpremies stabiel een voorspelbaar worden en dat zelfstandige ondernemers meer mogelijkheden krijgen voor pensioenopbouw.'

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO-Nederland: 'Met deze nieuwe pensioenwet start een grote transitie van het pensioenstelsel voor alle werkenden én werkgevers. Het nieuwe stelsel zorgt voor een beter pensioenperspectief voor alle werknemers en werkgevers en is daarmee een belangrijke stap voorwaarts. Daarnaast komen er ook voor zelfstandige ondernemers meer mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen door grotere fiscale ruimte.'

Nic van Holstein, voorzitter VCP: 'Onze organisaties gaan nu aan de slag met goede arbeidsvoorwaardelijke afspraken over het arbeidsvoorwaardelijk pensioen waaronder het nabestaandenpensioen, met gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en kabinet. Hierbij is het zaak dat er geen deelnemers ten opzichte van andere deelnemers worden benadeeld en de afschaffing van de doorsneesystematiek evenwichtig uitpakt. De Vakcentrale voor Professionals (VCP) zal alle partijen scherp houden op de doelen, waaronder adequate compensatie, die zijn afgesproken in het pensioenakkoord.'

Richard Weurding – algemeen directeur Verbond van Verzekeraars: 'Deze overstap naar premieregelingen maakt het pensioen persoonlijker, flexibeler en beter uitlegbaar. Ik verwacht dat daardoor de betrokkenheid en invloed van deelnemers toeneemt. Pensioen wordt minder een ver van mijn bed show.'

Jan Berndsen, Hoofd Pensioenen AFM:'De nieuwe Pensioenwet is een positieve en noodzakelijke stap in de herziening van ons pensioenstelsel. De AFM juicht het toe dat er waarborgen in de wet zijn opgenomen die ertoe bijdragen dat het pensioen beter uitlegbaar en transparanter wordt voor de deelnemers, en die de pensioenregelingen beter laten aansluiten op de deelnemers. Er is nog veel werk aan de winkel voor de gehele overgang is gerealiseerd. Ook in de uitvoering van de transitie verwacht de AFM dat het deelnemersbelang niet uit het oog wordt verloren'.

Informatievoorziening over nieuwe stelsel
Samen met pensioenuitvoerders, vakbonden en werkgevers start de overheid een voorlichtingscampagne om Nederlanders van goede informatie te voorzien over wat er hetzelfde blijft en wat er gaat veranderen in het nieuwe stelsel. Deze bestaat uit algemene informatie over het nieuwe stelsel, en persoonlijke informatie over de eigen pensioenvoorziening door de pensioenuitvoerders. Meer informatie over het nieuwe stelsel is te vinden op www.onsnieuwepensioen.nl.

'Mijn vrouw is de mooiste!!'

Een onbekend gebleven man bestormde het podium van een schoonheidswedstrijd om zijn ongenoegen te uiten over het feit dat zijn vrouw 'maar' de tweede prijs won en dat een ander tot mooiste van het land werd gekroond.

Geschokte toeschouwers zagen hoe hij het podium oprende, de kroon van een official afpakte en deze twee keer op de grond smeet. De man werd snel omsingeld en afgevoerd door de beveiliging van het evenement.

Chinese piloot 'intimideert' Amerikaans verkenningsvliegtuig

Een Chinese gevechtspiloot heeft vorige week een 'onnodig agressieve manoeuvre' uitgevoerd in de buurt van een Amerikaans verkenningsvliegtuig dat boven de Zuid-Chinese Zee vloog, aldus een Amerikaanse militaire functionaris.

Het incident - dat volgens het Pentagon deel uitmaakt van een gedragspatroon van China - komt op een moment van reeds verhoogde spanningen tussen Washington en Peking over kwesties als Taiwan en de vermeende Chinese spionageballonnen. Het Chinese vliegtuig "vloog recht voor en binnen 400 voet van de neus van de RC-135, waardoor het Amerikaanse vliegtuig gedwongen werd door de zogturbulentie te vliegen", aldus het Indo-Pacific Command (IndoPaCom) in een verklaring. 

Nog steeds minder dan 400 duizend mensen in de bijstand

Eind maart 2023 ontvingen 397 duizend mensen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Al drie kwartalen op rij is het aantal bijstandsontvangers gelijk en ligt het op het laagste niveau sinds begin 2013. Ten opzichte van vorig jaar maart waren er 9 duizend bijstandsontvangers minder. Dit blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van het CBS.

Al acht kwartalen achtereen ligt het aantal bijstandsontvangers lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Wel worden de jaar-op-jaarverschillen in de laatste kwartalen kleiner.

Sterkste daling bij 27- tot 45-jarigen
Eind maart 2023 waren er 134 duizend 27- tot 45-jarigen afhankelijk van een bijstandsuitkering. In deze leeftijdsgroep nam het aantal bijstandsontvangers ten opzichte van een jaar eerder het sterkst af. Wel is die afname iets minder geworden. Eind maart ging het om 5 procent; eind december 2022 was dat nog bijna 6 procent.

Het aantal 45-plussers met bijstand nam ook af, maar minder snel. In de afgelopen twee kwartalen ging het om iets meer dan 1 procent (ten opzichte van een jaar eerder). Het aantal 45-plussers met bijstand kwam daarmee eind maart 2023 uit op 228 duizend.

Het aantal jongeren tot 27 jaar met bijstand vormt een veel kleinere groep. Eind maart ging het om 35 duizend mensen. Dit zijn er ongeveer evenveel als een jaar eerder. Eind september en eind december 2022 waren de jaar-op-jaardalingen in deze groep nog bijna 5 en 2 procent.

Eind 2022 meer personen de bijstand in dan eruit
De verandering van het aantal bijstandsontvangers wordt bepaald door het saldo van instroom en uitstroom. De nieuwste stroomcijfers hebben betrekking op het vierde kwartaal van 2022. Voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 overtrof de instroom (20,8 duizend) de uitstroom (18,3 duizend).

In de cijfers zijn de mensen die uitstromen vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd niet opgenomen. In 2022 zijn over het hele jaar bijna 5 duizend personen de bijstand uitgestroomd vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd. In 2022 bedroeg de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden. Met ingang van 2023 is deze leeftijd met drie maanden verhoogd tot 66 jaar en 10 maanden.

Bijstand wordt verleend aan huishoudens. Dit kunnen alleenstaanden zijn of paren, met of zonder kinderen. Als de bijstand wordt verstrekt aan een paar, dan worden beide partners meegeteld als bijstandsgerechtigde.

Flinke toename van geheugen- en concentratieproblemen bij volwassenen

In het eerste kwartaal van 2023 bezochten volwassenen (25 jaar en ouder) 24% vaker de huisarts voor geheugen- en concentratieproblemen dan in dezelfde periode in 2020. Dit blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek van Netwerk GOR. Dat volwassenen meer geheugen- en concentratieproblemen hebben, lijkt een lange(re)termijneffect van zowel coronamaatregelen als corona-infecties.

Ouderen (75+) komen het vaakst met deze klachten bij de huisarts. De jongste 2 leeftijdsgroepen (25-44 en 45-64 jaar) komen hiervoor relatief weinig bij de huisarts. In alle leeftijdsgroepen (vanaf 25 jaar) steeg het aantal huisartsenbezoeken voor geheugen- en concentratieproblemen, maar de grootste stijging is te zien in de leeftijdsgroepen 45 – tot 74-jarigen (+40%). Bij 25 – tot 44-jarigen was de stijging 31% en bij 75-plussers 18%. Onder jongeren (tot 25 jaar) zagen we geen stijging.

Mogelijke verklaringen
Het is niet duidelijk waardoor de stijging van geheugen- en concentratieproblemen komt. Een mogelijke verklaring kan zijn dat COVID-19- maatregelen zorgden voor een snellere cognitieve achteruitgang onder mensen met beginnende geheugen- en concentratieproblemen (gemiddeld 66 jaar). Onder andere onderzoekers van het Alzheimercentrum Amsterdam UMC (Universitair Medisch Centrum) herkennen in de huisartsencijfers daarnaast een patroon waarvan ze aan het begin van de coronaperiode al verwachtten dat dit zou optreden; namelijk een toenemende groep mensen die met lichte geheugen- en concentratieproblemen kampen. Een aanvullende verklaring is dat een deel van de mensen na een COVID-19-infectie langdurig klachten houdt. Verschillende studies laten zien dat geheugen- en concentratieklachten veel voorkomen bij post-COVID. Ook andere infectieziekten, zoals griep, kunnen deze klachten veroorzaken. Maar uit recent onderzoek blijkt dat langdurige geheugen- en concentratieproblemen veel vaker voorkomen na COVID-19-infectie dan na griep. Daarnaast komen deze klachten vaker voor bij hogere leeftijdsgroepen. De cijfers van de huisartsen passen bij dit beeld.

Over het onderzoek
De resultaten komen uit het zevende kwartaalonderzoek onder volwassenen en zijn gebaseerd op cijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Dit kwartaalonderzoek valt onder het Gezondheidsonderzoek COVID-19 van Netwerk GOR. Daarin brengen het RIVM, GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en, GGD GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, het Nivel en ARQ (Nationaal Psychotrauma Centrum ) Nationaal Psychotrauma Centrum de gevolgen van de coronacrisis voor de gezondheid in kaart. Dit doen zij in opdracht van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) en ZonMw (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie).

Roland Garros: Rus onderuit, Swiatek en Rybakina door

Tennisster Arantxa Rus is in de eerste ronde van het hoofdtoernooi op Roland Garros uitgeschakeld. De Nederlandse qualifier nam het op tegen Julia Grabher uit Oostenrijk, maar kon geen vuist maken tegen de mondiale nummer 61, die met 2-6, 3-6 simpelweg een maat te groot was.

Titelverdedigster en wereldranglijstaanvoerster Iga Swiatek opende met een vrij soepele 6-4, 6-0 zege op de Spaanse Cristina Bucsa, terwijl de als vierde geplaatste Kazachse Elena Rybakina met 6-4, 6-2 won van de pas 16-jarige qualifier Brenda Fruhvirtova uit Tsjechië.

De nog altijd maar 19-jarige Amerikaanse Coco Gauff, vorig jaar verliezend finaliste, begon stroef tegen Rebeka Masarova, maar klopte de Spaanse met 3-6, 6-1, 6-2 wel. Ons Jabeur uit Tunesië (7) had met 6-4, 6-1 wat minder moeite met de Italiaanse Lucia Bronzetti.

Tot slot eindigde het toernooi voor de als dertiende geplaatste Tsjechische Barbora Krejcikova, die in 2021 nog verrassend de titel pakte in Parijs. Lesia Tsurenko uit Oekraïne was met 6-2, 6-4 te sterk in de eerste ronde.

Roland Garros: Medvedev onderuit tegen qualifier, Ruud en Rune door

Voor tennisser Daniil Medvedev is Roland Garros alweer voorbij. De nummer twee van de plaatsingslijst op het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar was niet opgewassen tegen de Braziliaanse qualifier Thiago Seyboth Wild, 175e op de wereldranglijst: 7-6 (5), 6-7 (6), 2-6, 6-3, 6-4 en Seyboth Wild's eerste zege ooit in het hoofdtoernooi van een Grand Slam was een feit.

De als vierde geplaatste Noor Casper Ruud had beduidend minder moeite met de Zweedse qualifier Elias Ymer, die hij met 6-4, 6-3, 6-2 naar huis speelde. Holger Rune uit Denemarken, de nummer zes van de plaatsingslijst, moest tegen Christopher Eubanks iets meer zijn best doen, maar ook dat viel verder wel te overzien: 6-4, 3-6, 7-6 (2), 6-2.

Met de Amerikaan Taylor Fritz, als negende geplaatst, kwam er nog een vierde speler uit de top-10 van de plaatsingslijst in actie en hij had het wel het makkelijkst van allemaal: landgenoot Michael Mmoh werd met 6-2, 6-1, 6-1 vakkundig aan de kant geschoven.

FOK! Wat een weer: iets warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het wordt vandaag iets warmer dan de afgelopen dagen en dat is dé verandering van het weerbeeld. Verder blijft het de hele dag droog met de wind nog altijd uit het noorden. De temperatuur ligt tussen de 18 graden in het noorden tot 25 in het zuidoosten. De korte broek kan dus uit de kast! Echter blijft op de wadden de temperatuur steken op 15 graden. 

De wind is matig, aan de kust soms vrij krachtig. In de nacht naar donderdag ligt de temperatuur rond de 9 graden. Morgen begint bewolkt maar later komt de zon door. De temperatuur ligt de komende tijd tussen de 20 en 23 graden, neerslag zit er voorlopig nog niet in.

Tot morgen!

Deze koeien vinden Anouk wel heel interessant  (Foto: Anouk)
Deze koeien vinden Anouk wel heel interessant (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.